Elselotte Smink
Elselotte Smink Lifestyle 19 jul 2016

Kantooretiquette: dit trek je aan in de zomer

Je hebt werkpaarden en luxepaarden. Behoor jij tot de eerste categorie en sta jij in de zomer vol twijfel naar je kast te staren omdat je geen idee hebt wat je aan moet naar kantoor?

Metro Lifestyle vroeg kledingstylist Anneloes Vos van de NM Imago Groep naar advies rondom zakelijk kleden. Lees en leer!

Passend bij het bedrijf

Allereerst vertelt Anneloes dat kledingvoorschriften erg afhangen van de sector waarin je werkt. „Zo kan er op een advocatenkantoor veel minder dan bij bijvoorbeeld een reclamebureau. Hou daar rekening mee!" Daarnaast maakt het een groot verschil of je al dan niet contact hebt met klanten, vertelt de coach. „Wanneer je in een buitendienst werkt, ben je het visitekaartje van een bedrijf en moet je er representatief uitzien." Maar wat houdt dat nu precies in? Dit zijn de tips die je moet onthouden:

1. Alles met een vrijetijdsuitstraling hoort niet thuis op kantoor

Teenslippers, korte broeken, spaghettibandjes: ze kunnen perfect voor het strand, maar liever niet naar je werk. Anneloes: „Teenslippers en sandalen zijn uit den boze op kantoor. Ik snap goed dat het heerlijk zit met de warmte, maar het ziet er niet netjes uit." Hetzelfde geldt voor té korte broeken („In de zakelijke omgeving hoort geen beenhaar!") en sandalen. „Vrouwen mogen eventueel schoenen met open tenen dragen, maar het liefst een nette en lage pump." Mannelijke werkpaarden kunnen kiezen voor een luchtige chino (tijdloze katoenen broek met rechte pijp) en nette sneakers.

2. Leid de aandacht naar de bovenkant van je lichaam

„Omdat we communiceren met onze ogen en ons gezicht, is het handig hier de aandacht naartoe te trekken. Dat verklaart meteen waarom korte rokjes en broeken geen goede optie zijn voor de werkvloer, hoe mooi je benen ook zijn. Het trekt de ogen naar de onderkant van je lichaam.” De kledingstylist vertelt dat alles wat men afleidt van je werk een slechte zaak is. Voor mannen geldt dat een nette polo best gedragen kan worden, evenals een overhemd met opgerolde mouwen. Een overhemd met korte mouwen is dan weer echt not done. Vrouwen kunnen het best een top met een klein mouwtje uit de kast trekken of kiezen voor een shirt met een ruime watervalhals.

3. Doe voor je de deur uitgaat nog een achterkantcheck

„En controleer dan op zichtbare lijntjes van ondergoed en eventuele doorschijnpraktijken." Je wil immers niet dat je lingerie/ondergoedkeuze gesprek van de dag wordt bij het koffiezetapparaat…

4. Zorg voor een verzorgd geheel

„Hoe netjes je je ook kleedt, als je haren vettig zijn, blijft er niet veel over van je representatieve look. Ga daarom té strakke rokken/jurken en overhemdknoopjes waar spanning op staat ook altijd uit de weg."

Kantooretiquette: dit trek je aan in de zomer
Bron: Giphy

5. Bij twijfel: overleg met je baas

Wil jij heel graag een rok aan die wél een stuk boven je knieën uitkomt, of heb je een overhemd met korte mouwen gespot die je graag naar je werk wil dragen? Anneloes adviseert je om het gesprek met je leidinggevende aan te gaan. „Vaak zegt de twijfel al wel dat het kledingstuk eigenlijk niet geschikt is, maar het kan erg nuttig zijn om het onderwerp kleding aan te snijden. Zo voorkom je ruis."

Wat trek jij morgenochtend aan naar je werk?

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Wekelijks het beste van Metro in je mailbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Kantooretiquette: dit trek je aan in de zomer
Sluiten