Elselotte Smink
Elselotte Smink Lifestyle 5 jul 2016 / 10:20 uur

Het grote zoenonderzoek: dit zijn de resultaten

Wat vind jij erger: een ‘hardhandige’ zoen of een kuspartner met een lelijk gebit? En met welke nationaliteit zoenen vrijgezelle Nederlanders het liefst?

Woensdag 6 juli is het Wereld Kus Dag, genoeg reden voor online datingsite Parship om onderzoek te doen naar alle feiten rondom zoenen. Lees, leer en kus!

Grootste afknappers

Voor het onderzoek werden 1489 leden van de datingsite ondervraagd, in de leeftijdscategorie 18 tot 70+. Uit de onderzoeksresultaten blijkt dat maar liefst 93 procent van de vrijgezelle Nederlanders wel eens teleurgesteld is over een zoensessie.

Grootste afknapper? Wanneer de gekuste een slechte adem heeft. Maar liefst 79 procent van de ondervraagden vond dit een echte deal breaker. In afknapper nummer acht (de zoenpartner heeft een baard of een snor) kunnen wij van Metro Lifestyle ons overigens niet helemaal vinden… #teambaard. Ook nummer 10 (kussen met open ogen) vinden we opvallend. Als je ziet dat je kuspartner de ogen open heeft, ben je zelf ook stiekem aan het gluren, nietwaar?

De gehele afknapperlijst ziet er als volgt uit:

  1. Een slechte adem 79%
  2. Een lelijk gebit 48%
  3. Te veel speeksel 22%
  4. Piercing in of rond de mond 22%
  5. Te hardhandig kussen 19%
  6. Onsmakelijke geluiden 15%
  7. Te snel of te langzaam 9%
  8. Kapotte of schrale lippen 9%
  9. Een baard of een snor 7%
  10. Zoenen met open ogen 4%

Wat het effect is van een afknapzoen? Ruim de helft van de ondervraagden (63 procent) vond een slechte kusser reden genoeg om het daten af te breken. Vrouwen zijn overigens wel iets kritischer: slechts drie procent van hen zegt nóóit een slechte zoen gehad te hebben, tegenover 12 procent bij de mannen.

Ongewenste kuspartijen

Wat ook een grote rol speelt bij de stoorfactoren van een potje zoenen, is -logischerwijs- de bereidheid van mensen om over te gaan op zoenen. Zo liet één derde van de ondervraagden weten dat zij weleens gezoend werden, terwijl ze daar eigenlijk geen zin in hadden. Vervolgens ontstaat er een gênante situatie, omdat je de ander moet afwijzen. Herkenbaar?

Gemeenschappelijke deler

In vriendengroepen komt het nogal eens voor: je zoent in de kroeg per ongeluk met iemand waarmee je vriend(in) het pas ook aanlegde. Het gemeenschappelijk zoenen overkwam 18 procent van de ondervraagden.

Één, twee of drie?

Het blijft een ongemakkelijke situatie als je hoofd in de lucht blijft hangen wanneer jij van plan bent drie zakelijke kussen uit te delen en je kennis maar één. Ook de onderzoeksresultaten liegen er niet om: collega’s of zakenrelaties worden door 29 procent van de ondervraagden het minst graag gezoend.

Wat de boer niet kent…

… Zoent hij ook (liever) niet. De onderzochte vrijgezellen zoenden het liefste met andere Nederlanders. Op twee en drie staan zoenpartners van Italiaanse en Franse komaf.

Openbaar is oké

Goed nieuws voor singles die het zoenen graag buiten de deur doen. Het merendeel van de ondervraagden (83 procent) vindt het namelijk geen probleem als er in het openbaar wordt gekust. Handig met de zomer in het vooruitzicht.

En wat vind jij de grootste afknapper als je met iemand zoent? Laat het ons weten!

Het grote zoenonderzoek: dít zijn de resultaten
Bron: Giphy

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Het grote zoenonderzoek: dit zijn de resultaten
Sluiten