Floor Gijsbertse
Floor Gijsbertse Lifestyle 14 jul 2016 / 08:50 uur

Dit betekenen IKEA namen en zo spreek je ze uit

Of het nou een meubelstuk of een druiprekje is, iedereen heeft wel iets van IKEA in huis staan. Alle producten hebben een aparte Zweedse naam. Tongbrekers waarvan we totaal geen benul hebben wat deze eigenlijk betekenen. Maar daar is uiteraard wél over nagedacht.

Zweeds voor beginners

Het hoofd research en product development bij IKEA, Mikael Ydholm, werd door de redactie van Apartment Therapy ondervraagd. Want waar komen die namen vandaan en wat betekent het? Er zit een duidelijke structuur in het benoemen van de producten. Opvallend is dat banken vaak vernoemd worden naar een stad en stoffen een mooie Zweedse meisjesnaam krijgen. De meeste producten hebben een Zweedse naam maar ook Noorwegen en Denemarken komen regelmatig voor in het namenboekje.

Fjädermoln (spreek uit als “fjeddermollen”)
Dit is een zoet kussentje voor in een kinderkamer met de vorm van een wolk. De naam van het kussentje betekent ook gewoon “wolk”.

Viktigt (spreek uit als “viektiekt”)
Dit betekent “belangrijk” in het Zweeds. Zo kun je in de meubelgigant allerlei rieten voorwerpen zoals manden en stoelent terugvinden onder deze naam. Heel belangrijk dus!

Förhöja (spreek uit als “furheuja”)
Dit is Zweeds voor “iets optillen”. Kortom producten die je gebruikt wanneer je iet verplaatst of opbergt dragen deze naam. Denk aan roltafeltjes of opbergkisten of manden.

Björksnäs (spreek uit als “bjorksnaas”)
Klinkt als een exotische lekkernij, maar niets is minder waar. “Björk” is namelijk Zweeds voor boom. En “Björksnäs” is een klein idyllisch dorp in Zweden. Onder andere tapijtjes zitten in de collectie die deze naam draagt.

Yddingen (spreek uit als “iedingen”)
Deze is redelijk makkelijk uit te spreken in het Nederlands en betekent in het Zweeds “meer”, en dan niet de hoeveelheid maar het water. Meestal krijgen wastafels en onderdelen uit de badkamer deze naam.

Stjärnbild (spreek uit als “gjarnbeeld”)
Op de babyafdeling vind je veel spullen zoals doekjes, lakentjes en slabbetjes met de naam “stjärnbild”. Dit verwijst naar “sterrenhemel”. Lief!

Kryddnejlika (spreek uit als “kriednijlieka”)
“Kryddnejlika” is een naam voor tuinhandschoenen uit de tuincollectie van de meubelgigant. Dit betekent letterlijk “kruidnagel”. Als je het uitspreekt wijkt het niet eens gigantisch af van het Nederlands.

En wil je ze graag zo authentiek mogelijk kunnen uitspreken? Dan wordt in het onderstaande filmpje een mini workshop gegeven.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Dit betekenen IKEA namen en zo spreek je ze uit
Sluiten