Floor Gijsbertse
Floor Gijsbertse Lifestyle 25 jul 2016 / 11:23 uur

4 gekke tekenen dat je een ijzertekort hebt

Wanneer ons lichaam ergens een tekort aan heeft, kan het door middel van irritante kwaaltjes duidelijk worden. Ben je vaak moe, zie je vaak bleek, ben je kortademig, heb je last van hoofdpijn en ben je duizelig?

Dan bestaat de kans dat je misschien een tekort aan ijzer hebt. Twijfel je? Raadpleeg dan altijd je huisarts.

Metro Lifestyle zet enkele gekke tekenen van ijzertekort op een rijtje.

1. Je hebt breekbare nagels

Breken je nagels de laatste tijd sneller dan normaal af? Dan kan het zijn dat je je nagellak te lang hebt opgehouden of dat je lichaam aangeeft dat het een tekort heeft aan ijzer.

2. Je hebt zin in klei, krijt of ijzer

Volgens het online blad Everyday Health suggereren verschillende onderzoeken dat wanneer je een plotselinge behoefte hebt aan klei, krijt of ijzer het kan duiden op een ijzertekort. Onderzoekers zijn er volgens het blad nog steeds niet uit waarom mensen een drang krijgen om gekke dingen te eten wanneer ze een ijzertekort hebben.

3 Je verliest veel haar

Naast stress, anticonceptie, schildklierproblemen en de verkeerde haarproducten kan ook een ijzertekort de oorzaak zijn van je plotselinge haarverlies. Het is normaal om (gemiddeld) rond de 100 haren per dag te verliezen, maar zit je daar dik overheen? En valt het je op? Dan betekent dat niet meteen dat je lichaam schreeuwt om ijzer, maar het kan wel. Dus raadpleeg je huisarts wanneer je twijfelt.

4. Je bent vaak ziekjes

Ons immuunsysteem functioneert simpelweg niet zonder ijzer. De twee hebben elkaar nodig. Dus wanneer je vaker ziek bent dan normaal, dan is dat misschien te wijten aan je ijzertekort. Want een tekort aan ijzer voorkomt dat rode bloedcellen zuurstof meedragen, maar het bestrijdt ook geen infectie en voorkomt de vorming van nieuwe witte bloedcellen.

De oorzaken voor een ijzertekort kunnen zijn: slechte opname van ijzer door het lichaam, bloedverlies of te weinig ijzer in de voeding, schrijft Mens en Gezondheid.nl.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
4 gekke tekenen dat je een ijzertekort hebt
Sluiten