Floor Gijsbertse
Floor Gijsbertse Lifestyle 23 jun 2016
Leestijd: 3 minuten

6 vaginavragen beantwoord door een gynaecoloog

Je kent ze wel, van die vragen die je zélfs niet met je vriendinnen bespreekt. Vaginavragen vallen onder de categorie ‘brandende vragen’, en stiekem zijn we allemaal razend benieuwd naar de antwoorden. Want kan een tampon bijvoorbeeld écht kwijt raken?

Vrouwen hebben er allemaal één: een vagina. We weten dat we lief voor haar moeten zijn en haar schoon moeten houden. Maar er zijn een paar grote vraagtekens over enkele facetten van de down under-regio, waar we nou nét geen antwoord op durven te vragen. Elke vrouw heeft er zo haar zorgen over het bezit tussen haar benen. Metro Lifestyle trok het witte gordijn open en sprak gynaecoloog Bert Wibbens van ziekenhuis Amstelland.

1. Hoe houd ik mijn vagina fris?
„Nu suggereer je dat de vagina niet fris is, van nature is zij dat altijd. De vagina heeft een zelfreinigend vermogen. Maar je moet er wel voor zorgen dat de PH-waarde laag blijft, zodat je geen infecties krijgt. Je mag hem wassen, maar met PH-neutrale zeep. Het liefst gewoon met blote handen. En de binnenkant kun je beter niet ‘uitspoelen’, zo spoel je alle bacteriën alleen maar naar binnen.”

2. Maar is je vagina wassen echt zo slecht?
„Vrouwen zijn veel bezig met hoe het ruikt en of hun vagina wel fris is. Dit is hardnekkige angst om onfris te ruiken. Vrouwen vinden het een gek idee het ‘niet te wassen’ met zeep, maar water is voldoende! Je vagina is van nature gezond. Daar horen bacteriën in te zitten, dat houdt het juist balans. Vrouwen hebben het idee dat die bacteriën er niet mogen zitten, terwijl de vagina ze juist nodig heeft.”

3. Is afscheiding iets dat je kunt verminderen?
„Het is niet iets waar iedere vrouw in dezelfde mate last van heeft. Patiënten komen alleen bij ons langs wanneer ze het als hinderlijk ervaren. Zoals langdurig vochtige of dunne afscheiding. Vlak voor de eisprong is het bijvoorbeeld wat wateriger. Normaliter is de afscheiding wat slijmeriger en taaier, dit is een natuurlijke manier om de bacteriën weg te houden bij de baarmoedermond. Als je ervaart dat je afscheiding anders is dan normaal: de kleur, geur of textuur bijvoorbeeld, dan kun je het beste je huisarts raadplegen.”

4. Wat is normaal qua afscheiding?
„De ene vrouw heeft meer afscheiding dan de ander. Dat is genetisch bepaald. Als je één inlegkruisje gebruikt op een dag is dat zeker niet abnormaal. Wanneer je vijf of zes inlegkruisjes per dag nodig hebt om ‘droog’ te blijven, dan heb je het over een klacht. Wanneer je het zelf als hinderlijk ervaart of merkt dat het anders ruikt of je vagina brandt, dan is dat een reden om via je huisarts een gynaecoloog op te zoeken.”

5. Kan wat je eet beïnvloeden hoe je smaakt?
„Bij vrouwen kan het per cyclus verschillen hoe ze smaakt. Rond de menstruatie kan een vrouw iets meer naar ijzer smaken. Maar de smaak van een vagina van aan vrouw kan veel verschillen: van lichtzoet, pikant, zout tot aan een tint van ijzer. Bepaalde voedingsmiddelen kunnen de natuurlijke smaak wel beïnvloeden. Zoals koffie, rood vlees, sigaretten, curry’s en geneesmiddelen. De laatste kan de smaak wat scherper of bitterder maken. Vruchten zoals ananas maken de vagina wat zoeter.”

6. Kunnen tampons kwijt raken?
„Nee! Anatomisch is dat niet mogelijk. Eén op de drie vrouwen denkt dat het kan. Dat een tampon ergens in de schede verloren kan raken. Maar de schede is feitelijk afgesloten, door de baarmoederhals kan nooit een tampon glippen. Maar je kunt hem wel vergeten. De schede heeft een lengte van 10 cm en deze loopt schuin naar achteren. Twijfel je toch? Dan kun je met wat glijmiddel op de hand voelen of er een tampon in zit of even langs de huisarts gaan.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
6 vaginavragen beantwoord door een gynaecoloog
Sluiten