Carolien Tsao
Carolien Tsao Lifestyle 17 jun 2016 / 09:51 uur

Science says: we moeten twee keer per dag slapen

Heb je prima geslapen, maar beland je rond een uur of drie toch in de welbekende middagdip? Duik dan maar voor de tweede keer van de dag lekker je bed in.

Tenminste, dat is een oplossing als we de experts mogen geloven. Het idee dat we minstens zeven à acht uur slaap per nacht zouden moeten pakken, moeten we volgens de deskundigen in de ban doen. Onze biologische klok is volgens hen meer ingesteld op twee kortere dutjes per dag. Dit zou ervoor zorgen dat we ’s middags niet alweer moe zijn.

Bimodaal

Psycholoog Melinda Jackson van RMIT University en slaaponderzoeker Siobhan Banks van de University of South Australia beweren dat iedereen zich zou moeten houden aan het zogeheten bimodaal slapen. „Antropologen hebben bewijs gevonden dat het in de pre-industriële tijd in Europa de norm was”, legden ze afgelopen week uit in een artikel voor The Conversation.

Ze verwijzen hierbij naar de historische roman Barnaby Rudge van Charles Dickens, waarin ook wordt gesproken van een eerste en tweede tukkie. Bedtijd zou niet afhangen van het moment van de dag, maar van wat mensen te doen hadden en wanneer.

Twee is beter dan één

Onderzoek heeft uitgewezen dat bimodaal slapen beter bij onze biologische klok past. Een experiment dat way back gaat, staat de onderzoekers bij in hun statement. Psychiater Thomas Wehr deed zo’n 25 jaar geleden een proef met een groep mensen die hij veertien uur per dag, in plaats van de standaard acht uur nachtrust, in een donkere kamer zette. Na drie weken ontwikkelden de mensen vanzelf het bimodale slaapritme: ze sliepen vier uurtjes, waren dan drie uur wakker en vielen dan voor een tweede keer vier uur in slaap. Conclusie van Wehr? Twee dutjes per dag passen beter bij een mens dan één lange slaap.

Beter functioneren

Bovendien zou het ervoor zorgen dat je alerter bent, omdat het je twee keer een boost geeft. Ook je creativiteit zou erop vooruit gaan. Anders zou je juist die slaperigheid opbouwen en zou de productiviteit gedurende de dag hoe dan ook afnemen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Science says: we moeten twee keer per dag slapen
Sluiten