Carolien Tsao
Carolien Tsao Lifestyle 24 jun 2016
Leestijd: 2 minuten

Science says: gekke werktijden slecht voor je brein

Werk jij soms van negen tot vijf, maar heb je er ook dagen tussen zitten dat je tot in de late uurtjes doorwerkt of juist je bed uit moet vóór de vogels fluiten? Die laatste twee dingen moet je misschien maar laten.

Uit recent Zweeds onderzoek blijkt namelijk dat werken buiten de ‘normale’ negen-tot-vijftijden schadelijk kan zijn voor de hersenen. Dus werken in shifts kun je maar beter – als dat mogelijk is – zo veel mogelijk vermijden, als we de wetenschap mogen geloven.

In de war

Degenen die extreem vroeg of laat werken, bleken meer tekenen van cognitieve stoornissen te vertonen dan mensen die een traditionele werkdag hebben. De vroege of late shifts zouden de frontale kwab van de hersenen aantasten, wat betekent dat ‘gewone’ dingen als je motoriek, taalgebruik (zowel schrift als spraak) en mening uiten lastiger worden. En terwijl dit juist van die belangrijke dingen zijn onder werktijd. Dit komt deels doordat werken in shifts je biologische klok in de war brengt.

Als je op gekke tijden werkt, is het moeilijker voor je lichaam en brein om in een diepe slaap terecht te komen. In slaap vallen is dan al een lastige opgave en dit zou kunnen leiden tot een slaaptekort.

Achteruit

De zorgwekkendste uitkomst van het onderzoek? Hoe langer je in ploegendiensten werkt, hoe meer je breinfunctionaliteit wordt aangetast. Je denkprocessen en geheugen zullen er langzaam maar zeker op achteruitgaan.

Er is hoop!

Maar er is ook goed nieuws. Als je weer overstapt van onregelmatige naar normale werkdagen, zullen je hersenen stapje voor stapje weer de normale functionaliteit terug krijgen.

Uit hetzelfde onderzoek blijkt dat binnen vijf jaar de prestaties op het gebied van breingerelateerde testen even goed waren als die van mensen die nooit onregelmatige tijden hebben gewerkt.

Beperken

Genoodzaakt om in verschillende shifts met onregelmatige tijden te werken? Dan zijn er een paar dingen die je kunt doen om de schade te beperken. Zorg ten eerste dat je minstens zeven uur per nacht slaapt en probeer enige regelmaat in je dag te krijgen. Dan ben je in elk geval die gekke werktijden zo veel mogelijk de baas!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Science says: gekke werktijden slecht voor je brein
Sluiten