Carolien Tsao
Carolien Tsao Lifestyle 24 jun 2016
Leestijd: 2 minuten

Hierom worden katers met de jaren heftiger

Je giet nog altijd evenveel wijntjes naar binnen tijdens een avondje stappen als een jaar of twee geleden, maar de katers lijken met de keer erger te worden. Dat is ook zo, met heel verklaarbare redenen.

Je zou denken dat je met de jaren beter tegen drank kan, maar niets blijkt minder waar. Misschien lijkt het zo op de avond dat je drinkt zelf, maar de gevolgen de day after zijn heftiger dan ooit en de nasleep is ook verschrikkelijk. Zo ben je in plaats van één dag brak ineens een week lang niet helemaal lekker.

Let’s face it, je wordt ouder en het zit niet tussen je oren dat je katers met de jaren erger worden…

Het proces

Eigenlijk is het heel simpel. De voornaamste reden dat we ons slechter voelen na een avond vol alcohol dan vroeger, is dat onze lichamen er meer moeite mee krijgen om de alcohol te verwerken. Als je jonger bent, breekt je lever het gemakkelijker af door het om te zetten in een stof genaamd acetaldehyde. Daarna breekt een enzym het af tot acetaat, wat verandert in kooldioxide en water en dat spoelt het alcohol uit ons lichaam.

Word je ouder, dan dalen de levels van de enzymen die nodig zijn bij dit proces, wat betekent dat de acetaldehyde langer in het lichaam blijft hangen. Niet goed, want deze stof is giftig, legt The Science of Us uit. Dus hoe langer de stof in je zit, hoe meer kans je hebt op hoofdpijn en misselijkheid.

Vocht en vet

Daarbij komt dat je lichaam met de jaren meer vocht verliest. Dit zorgt ervoor dat de concentratie alcohol hoger is.

Ook lichaamsvet speelt een rol. Of je het nou wil of niet: je lichaam maakt meer vet aan als je ouder wordt, en dat kan geen alcohol absorberen. Gevolg? Je lichaam heeft minder opslagruimte om alcohol te verspreiden en te verwerken.

Belangrijk

The Science of Us benadrukt dat je als jongere vaak ook meer ruimte hebt om uit te brakken. Het enige wat je hoeft te doen op je luie zondag is je bed uitrollen voor een vette hap, de rest van de dag ga je weer in bed liggen om je vervolgens beter te voelen. Ben je ouder, dan heb je ‘meer verantwoordelijkheden’, als werk dat er nog ligt, het huishouden of kinderen. Daardoor voel je je ook weer slechter.

Heb je te diep in het glaasje gekeken, zorg dan dat je de volgende dag genoeg water drinkt, goede maaltijden naar binnen werkt en probeert wat rust te pakken.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Hierom worden katers met de jaren heftiger
Sluiten