Carolien Tsao
Carolien Tsao Lifestyle 15 jun 2016 / 14:45 uur

Aha, hierom dragen bruidsmeisjes dezelfde jurken

Als je zus of beste vriendin in het huwelijksbootje stapt, is het natuurlijk een ontzettende eer als je een van de bruidsmeisjes mag zijn. Maar hoe jammer het stiekem ook is, over de outfit hoef jij je niet druk te maken.

Vaak zie je namelijk dat de meisjes die de hele dag achter de bruid aan huppelen, stuk voor stuk dezelfde jurk dragen die meestal is uitgekozen door het bruidspaar zelf. Wat nou eigenlijk de reden hiervoor is? Metro Lifestyle heeft het antwoord.

Demonen

Je zou denken dat het gedaan wordt voor het perfecte plaatje: in één oogopslag is duidelijk wie de bruidsmeisjes zijn, ze passen bij elkaar en vaak wordt er – bewust of onbewust – voor gezorgd dat de bruid er met haar dress nét wat mooier uitziet en tussen de meisjes uit springt.

Niets blijkt minder waar, de esthetiek heeft er niets mee te maken; de oorsprong staat in relatie tot het afweren van demonen. Patrick Jones legt in een video voor Buzz60 uit dat de oorsprong way back gaat. Al in de Romeinse oudheid droegen bruidsmeisjes matchende outfits én deed ook de bruid zelf hier vrolijk aan mee.

Verwarring

Waarom? Dan werd iedereen die de bruid iets aan wilde doen – of het nou een boze minnaar of kwade geest was – in de war gebracht en was het onduidelijk wie van de vrouwen nou de bruid was. Zo werd de kans op kidnapping van de newly wed dus verkleind.

Eeuwen later is die reden misschien vervaagd en draagt de bruid gewoon de prinsessenjurk van haar dromen, maar het is wel een jaren oude traditie geworden dat in elk geval de bruidsmeisjes hetzelfde dragen.

Weten we dat ook weer!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Aha, hierom dragen bruidsmeisjes dezelfde jurken
Sluiten