Floor Gijsbertse
Floor Gijsbertse Lifestyle 2 mei 2016 / 12:40 uur

Zolang duurt het voordat je gebroken hart geheeld is

Het zwarte gat der liefdesverdriet: de dagen zijn donker en de tranen blijven komen, maar er komt een ‘einde’ aan een gebroken hart. Namelijk na een exact aantal dagen, weet relatietherapeut Dr. Paul Hokemeyer.

Donkere dagen

De dagen waarop je rondloopt met een gebroken hart voelen donker en fragiel. Je loopt met je ziel en je waterproof mascara onder je arm je dagelijkse bezigheden af te werken, totdat je thuis op de bank onder een dekentje kunt kruipen. Maar er komt op een gegeven moment áltijd een einde aan die verslindende pijn van liefdesverdriet. Zo suggereert Dr. Paul dat na 90 dagen je liefdesverdriet grotendeels over moet zijn.

Zo zegt de huwelijks- en relatietherapeut dat het ongeveer drie maanden kost om voldoende tijd te hebben gehad om je beter te voelen. Rationeel? Ja, dat is het zeker. Maar Paul legt aan Marie Claire UK uit waarom die 90 dagen genoeg zijn: „Vlak na een relatiebreuk, krijgen we onmiddellijk een ‘vecht-of-vluchtreactie waarbij we intense boosheid of verlammende depressieve gevoelens ervaren. Dat hevige stadium blijft tot ongeveer 90 dagen na de breuk duren.”

De magische 90 dagen

Maar hoe dan, vraag je je vast af. Volgens Paul duurt het 90 dagen om het roer ‘na de breuk’ om te gooien. Je leven krijgt een andere vorm en draai en je hormonen schieten van noord naar zuid. Na 12 weken zijn je hormonen weer in balans en ga je de dingen helderder inzien zoals het feit dat het je geen pijn meer gaat doen in de toekomst, je er zelf wijze lessen uit hebt gehaald en dit voor de toekomst kunt gebruiken. Kortom: de zon gaat weer schijnen na 90 dagen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Zolang duurt het voordat je gebroken hart geheeld is
Sluiten