Alice Boothby
Alice Boothby Lifestyle 10 mei 2016 / 12:06 uur

Science says: vroeg roken kan leiden tot alcoholisme

Heb je een universitaire studie afgerond of ben je vroeg begonnen met roken? Dan is de kans groot dat je een zware drinker bent.

Dat blijkt uit recent onderzoek van de Universiteit van Glasgow. Voor het onderzoek werd het drankgebruik van meer dan 30.000 mensen in Engeland, Wales en Schotland gemeten. De grote conclusie: alcoholmisbruik heeft meer verschillende meetbare aanleidingen dan voorheen werd gedacht. Het onderzoek is gepubliceerd in het tijdschrift Addiction.

Zo zijn jongeren van allochtone en/of sociaal-economisch minder begunstigde afkomst eerder geneigd te roken en kan dat op latere leeftijd resulteren in een alcoholprobleem. Jonge en hoogopgeleide mensen, en dan in het bijzonder vrouwen, drinken over het algemeen veel meer als ze hebben gestudeerd.

Jong, vrouw en hoogopgeleid

Een verklaring daarvan is dat studenten meer vrijheid en minder toezicht hebben (want: ze wonen vaak niet meer thuis) en zich graag omringen met andere jonge mensen die ook aardig wat drinken. Wanneer de studenten klaar zijn met hun studie, drinken ze volgens één van de onderzoekers van de studie, Michael Green, op dezelfde voet verder en beschouwen ze dit als ‘normaal’.

Verschillende paden

Deze studie toont volgens Green aan dat beide (totaal verschillende) paden leiden naar alcoholisme en dat dit onderzoek belangrijk is om mogelijk drankmisbruik vroegtijdig op te sporen en aan te pakken.

Onder zware drinkers wordt overigens verstaan dat een vrouw meer dan 14 alcoholconsumpties per week nuttigt en een man 21.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Science says: vroeg roken kan leiden tot alcoholisme
Sluiten