Carolien Tsao
Carolien Tsao Lifestyle 20 mei 2016 / 10:27 uur

Science says: beeldscherm slechter voor huid dan zon

Hoe graag we ook met onze bol in de zon zitten, we weten dat de straling niet al te best is voor onze huid. Maar nu suggereert onderzoek zelfs dat het licht van beeldschermen nóg schadelijker is.

En hoe vaak we daaraan worden blootgesteld dankzij onze laptops, smartphones en tablets? Ja, behoorlijk vaak…

Sneller oud

Huidexpert Lesley Reynolds van de Harley Street Skin Clinic stelt zelfs dat de vele selfies die we vandaag de dag maken de boosdoeners zijn van een ouder wordende huid. Hoezo dan? „Het onderzoek loopt nog steeds, maar een van de uitkomsten is nu dat blauw licht dieper in de huid gaat dan uv-straling van de zon”, zegt ze tegenover Good Housekeeping. „Ook zijn onderzoekers tot de ontdekking gekomen dat het licht van elektronica het verouderingsproces van de huid versnelt.”

Selfies

De specialist zegt dat blootstelling aan het licht zorgt voor schade die je van de buitenkant niet snel ziet, de schade zit dieper. „Er zijn drie factoren die de huid ouder maken, namelijk de zon, verontreiniging en blauw licht”, aldus Reynolds. „Dus ja, veel selfies maken kan de huid beschadigen en verouderen. Vooral als het licht, zoals de wetenschap suggereert, zo diep in de huid treedt. Dit zal resulteren in overmatige aanmaak van pigment, vergrote poriën en onderhuidse ontstekingen, maar het meest verontrustende is dat het blauwe licht ook schade veroorzaakt die met het blote oog niet te zien is.”

Niet in het donker

En wat je helemaal niet moet doen, is selfies maken in het donker. Hierdoor zal je huid er naarmate van tijd grauwer en ouder uit gaan zien. „Daarnaast vermindert de aanmaak van het slaaphormoon melatonine”, zegt de huidspecialist. „Hierdoor raakt je nachtrust verstoord, wat juist zo belangrijk is om zowel ons lichaam als onze huid te laten herstellen.”

Wat we er volgens Reynolds tegen kunnen doen? „Neem regelmatig even afstand van je beeldscherm en smeer je gezicht iedere dag in met een voedende crème mét SPF, ook als je niet de zon ingaat.”

Reageer op artikel:
Science says: beeldscherm slechter voor huid dan zon
Sluiten