Carolien Tsao
Carolien Tsao Lifestyle 11 mei 2016 / 12:30 uur

Science says: al bingewatcher na twee afleveringen

Als je eenmaal Netflix opstart en je favoriete serie aanzet, is het vaak knap lastig je laptop na één aflevering weer dicht te klappen. Hoe dit haast ongemerkt gebeurt? Psychologen zochten het uit.

De ene aflevering die de vorige automatisch opvolgt: het is een naar trucje van Netflix waardoor we blijven plakken en het voor elkaar krijgen een serie in één ruk uit te kijken. Bingewatchen is geen nieuw fenomeen, maar sinds de opkomst van streamingsdiensten is de verleiding wel groter geworden. Voor bepaalde series kan Netflix zelfs specifiek benoemen bij welke aflevering iemand verandert van een ‘normale kijker’ in een echte bingewatcher. Dit wordt ook wel de hook episode genoemd.

Hooked

Bij House of Cards komt dat moment na aflevering drie; bij Breaking Bad heb je slechts twee afleveringen nodig om de transformatie van ‘normale kijker’ naar bingewatcher te ondergaan. Maar liefst zeventig procent zou volgens een enquête van Netflix meteen het hele eerste seizoen uitkijken nadat ze de hook episode gezien hebben.

Een recente studie, gepubliceerd in Journal of Health Psychology, nam het marathonkijken onder de loep, want hoe komt het dat we moeilijk te stoppen zijn zodra we eenmaal in een serie zijn gestapt? In het onderzoek werd gekeken naar wat mensen motiveert om te blijven kijken en hoe ze zich voelen bij deze gewoonte. De deelnemers vulden hiervoor een vragenlijst in over hun kijkgewoontes.

Automatisme

Het onderzoeksteam kwam erachter dat mensen sneller bingewatchen als het kijken van een serie voor hen een automatisch proces lijkt te zijn. Volgt een aflevering de vorige dus vanzelf op, dan blijven we langer achter onze televisie of laptop plakken. Deze ontdekking kan belangrijk zijn bij het vinden van technieken om bingewatchen te beperken, aldus de onderzoekers. De melding van Netflix, die na enkele uren checkt of je nog aan het kijken bent, heeft dus een voordelig effect. Je wordt er dan namelijk bewust van óf je nog daadwerkelijk wil verder kijken.

Andere afspraken

Uiteindelijk valt onze verslaving best mee, zo blijkt uit de conclusie van het onderzoek. We zeggen namelijk geen afspraken af om te kunnen blijven kijken; het merendeel van de ondervraagden had genoeg wilskracht om de kijksessie af te breken als er nog iets anders op de planning staat die avond. Ook het idee dat we achteraf misschien spijt hebben van de ‘verspilde’ tijd, zorgt ervoor dat we minder snel nog een aflevering kijken.

Dus: zolang jij na een aantal afleveringen nog uit je luie stoel kunt komen om iets anders te doen, kun je met een gerust hart die fijne serie opstarten.

via GIPHY

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Science says: al bingewatcher na twee afleveringen
Sluiten