Carolien Tsao
Carolien Tsao Lifestyle 4 mei 2016 / 13:16 uur

Leuk weetje: hier komt het woord ‘jeans’ vandaan

Een goede jeans, elke garderobe heeft er een en wereldwijd word je begrepen als je in een kledingwinkel het woord in de mond neemt. Maar waar komt de term ‘jeans’ eigenlijk vandaan?

Om het ontstaan van de naam van het kledingstuk te achterhalen, moeten we twee eeuwen terug in de tijd. De stof werd voor het eerst gemaakt in de negentiende eeuw in de Franse stad Nîmes. Daar werd het woord ‘serge’ – voluit serge de Nîmes – gebruikt om de stof te omschrijven waarvan de jeansbroeken destijds gemaakt werken. Die term werd al snel verkort naar een term die we allemaal kennen, namelijk ‘denim’. Weten we dus ook meteen waar die vandaan komt.

Gênes

Terug naar de ‘jeans’. Nog een tijd vóór Amerika claimde verantwoordelijk te zijn voor het uitvinden van jeans, was de stof al razendpopulair in Europa, vooral bij de matrozen in het Italiaanse Genua. Als zij in Frankrijk waren, sloegen ze direct een flinke voorraad serge in om vooruit te kunnen tot ze weer in het land van de stokbroden en wijn kwamen.

De matrozen namen zo veel af dat de stof werd vernoemd naar de Franse bijnaam voor matrozen uit Genua: gênes. Al snel werd dit vervormd naar – je raadt het waarschijnlijk al – jeans.

Denim en jeans

Toch was het oorspronkelijke serge een heel andere stof dan het materiaal waarvan de spijkerbroeken worden gemaakt die we vandaag de dag dragen. Serge bestond namelijk uit een mix van verschillende materialen. Tegenwoordig dragen we de Amerikaanse versie, die bekend werd toen de Verenigde Staten onafhankelijk werden van het Britse rijk. De VS gebruikte eigen katoenplantages om een nieuwe variant op de jeans te maken, maar de benamingen denim en jeans bleven.

Even instuderen en je hebt op het volgende feestje hoe dan ook het beste verhaal van de dag!

via GIPHY

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Leuk weetje: hier komt het woord ‘jeans’ vandaan
Sluiten