Metro
Metro Lifestyle 17 mei 2016 / 09:52 uur

‘Een gezonde huid komt niet uit een duur potje’

Adina Grigore is oprichter van S.W. Basics, een huidverzorgingsmerk dat alleen maar gebruik maakt van natuurlijke ingrediënten. Want dat is wat onze huid volgens Adina nodig heeft.

Ze schreef er een boek over – Detox je huid – waarin Adina laat zien dat een gezonde huid niet uit een duur potje van de parfumerie komt. Die gezonde huid begint volgens Adina namelijk in je keukenkastje.

Wanneer en waarom ben jij je gezicht gaan voeden?
„Toen ik volwassen werd had ik nog steeds dezelfde huidproblemen als toen ik een tiener was. Niets leek te werken en mijn verzorgingsproducten leken alles alleen maar erger te maken. Ik heb alle producten laten staan en ben andere ingrediënten gaan gebruiken, ingrediënten die ik in mijn keuken had staan. Olijfolie, appelazijn, zeezout. Het bleek te werken en ik gebruik dit nog steeds.”

Wat is de grootste misvatting met betrekking tot onze huid?
„Dat onze huid heel veel hulp nodig heeft van jou en van producten. Je huid kan namelijk heel goed voor zichzelf zorgen. Het heeft geen dure crèmes, maskers of peelings nodig. Het moet gevoed worden, vooral van de binnenkant. Daarna moet het gewoon met rust gelaten worden, zodat het rustig zijn eigen werk kan doen.”

Zijn alle huidproblemen gerelateerd aan wat je eet?
„Heel veel huidproblemen zijn gerelateerd aan voeding. Natuurlijk zijn we niet van onze omgeving afgesloten, dus dat helpt ook mee. Onze huid is een orgaan en het functioneert op basis van hoe goed wij hiervoor zorgen. Als je lichaam moeite heeft om voedingsstoffen te verwerken, dan werkt je immuunsysteem minder goed, je lichaam krijgt niet wat het nodig heeft. Dit zie je aan je huid. Het is voor ons heel normaal geworden om roken te linken aan huidveroudering, maar alle dingen die we in ons lichaam stoppen hebben een bepaald effect op ons lichaam, niet alleen sigarettenrook.”

Wat is het slechte dat je kunt eten voor je huid?
„Dat is voor iedereen verschillend, maar algemeen gesproken; eten dat bewerkt is en vol zit met onherkenbare ingrediënten. Als jij ze niet herkent, dan herkent je lichaam ze ook niet. Je lichaam zal ze proberen te verteren, of vecht ertegen. Dit kan zorgen voor ontstekingen in je lichaam, wat ervoor kan zorgen dat je huid geïrriteerd raakt en ontstekingen vertoont. Het is een vicieuze cirkel.”

Hoe kom je erachter wat je huid triggert?
„Hou een tijdje bij wat je eet, maar ook de symptomen die je hebt. Hoofdpijn, maagpijn, een geïrriteerde huid, alles waarvan jij denkt dat het belangrijk is. Laat vervolgens een paar dagen een verdacht voedingsmiddel staan en kijk hoe je lichaam hierop reageert. Als dat geen verandering oplevert, gebruik dan een ander verdacht voedingsmiddel een tijdje niet en kijk hoe je lichaam daarop reageert. Ga net zo lang door totdat je de rotte appel gevonden hebt.”

In je boek deel je veel recepten voor homemade huidproducten, werkt dit beter dan normale producten?
„Absoluut. Je kunt verse ingredienten zonder toevoegingen gebruiken. Dat betekent dat je meer voedingstoffen, vezels en hydratatie in je huid krijgt. Dit heeft direct resultaat. We zijn teveel afhankelijk van producten met gecompliceerde ingrediëntenlijsten, terwijl onze huid eigenlijk alleen maar ingrediënten nodig heeft die in ons keukenkastje staan.”

Wat is het beste advies dat je mensen met huidproblemen kunt geven?
„Laat alle producten die je normaal iedere dag gebruikt een tijdje staan. Was je gezicht met water en let goed op. Je huid zal kalmeren, ik beloof het je.”

Chocolademasker

Volgens Adina kunnen we ons gezicht perfect voeden met ingrediënten uit ons keukenkastje. Dit chocolademasker met zeezout en olijfolie zorgt voor een goede hydratatie van de huid.

Benodigdheden:
4 theelepels cacaopoeder
½ theelepel fijn zeezout
2 theelepels olijfolie

Meng de cacaopoeder met het zeezout in een kommetje en roer de olijfolie erdoor zodat er een gladde pasta ontstaat. Breng aan met je vingers.
Je mag het zo lang laten zitten als je wilt, maar hou er rekening mee dat zeezout na verloop van tijd een beetje kan gaan prikken. Dat is niet erg, dat betekent dat het werkt. Spoel zorgvuldig af, gebruik hier niet je nieuwste washandje voor, want dit masker kan vlekken achterlaten.

De hoeveelheid is goed voor een tot twee keer. Je kunt het masker een paar dagen bewaren in een afgesloten potje buiten de koelkast.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
‘Een gezonde huid komt niet uit een duur potje’
Sluiten