Floor Gijsbertse
Floor Gijsbertse Lifestyle 19 mei 2016 / 12:34 uur

Dit gebeurt er als je kauwgom doorslikt

Ben je nét heerlijk aan het genieten van je verse kauwgompje, slik je hem per ongeluk door. Oepsie! Naast dat het niet zo’n prettig gevoel is maken we ons al snel zorgen, want blijft zo’n ding niet heel lang in je lichaam ‘kleven’? Wetenschappers geven het verlossende antwoord.

Onderzoekers van het American Chemical Society leggen in een video haarfijn uit welke route kauwgom door je lichaam aflegt. Maar eerst willen we je alvast gerust stellen, dat kauwgom zeven (!) jaar blijft steken in je lichaam is een fabeltje.

Drie stadia

Wanneer je iets eet maakt dat voedsel drie verschillende stadia door: 1) het eten wordt gekauwd en in stukjes verdeeld. Je lichaam zorgt dat de spieren geactiveerd worden die helpen bij het doorslikken. 2) Enzymen starten een ‘chemische reactie’ om het voedsel af te breken (met dank aan speeksel, maagsappen en je darmen). 3.) Tijdens de laatste fase komt je maagzuur aan bod. Het verteringsproces van zoutzuur en zouten lossen het gekauwde voedsel op tot een gladde massa. En de laatste fase is, jawel, het toilet.

Conclusie

Maar bij kauwgom belandt het goedje direct in de tweede fase. Kauwgom bestaat uit moleculen bestaande uit koolhydraten, oliën en alcohol. Maar de enzymen die verantwoordelijk zijn voor het afbreekproces kunnen de rubberpolymeren uit kauwgom niet volledig afbreken voordat het overgaat naar fase drie. Zelfs je maagzuur (fase drie) krijgt de kauwgom niet klein. Conclusie: je lichaam krijgt kauwgom niet klein, en je verteert het niet helemaal, maar na een dag of twee ben je de kauwgom kwijt.

https://www.youtube.com/watch?v=YAB3Hy5aqV4

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Dit gebeurt er als je kauwgom doorslikt
Sluiten