Floor Gijsbertse
Floor Gijsbertse Lifestyle 24 mei 2016 / 12:08 uur

Blogster deelt heftige video over boulimia

Al achttien jaar lang vecht de Amerikaanse Shanny (31) tegen de eetstoornis boulimia. In een aangrijpende video vertelt ze hoe de donkerste dagen zijn en hoe haar gezondheid hieronder gebukt gaat.

„Een paar keer dacht ik: nu ga ik dood”, vertelt Shanny in de video die ze maakte naar aanleiding van de Eating Disorders Awareness week, afgelopen februari. De Amerikaanse hoopt met haar video aan te tonen wat voor een gigantische impact een eetstoornis op je dagelijkse leven (én je gezondheid) heeft.

Vicieuze cirkel

Boulimia nervosa-patiënten hebben last van enorme eetbuien en die ze vervolgens compenseren, door bijvoorbeeld het voedsel uit te spugen. Deze vicieuze cirkel is niet alleen psychisch loodzwaar, maar het kan grote schade toebrengen aan je lichaam. Het kan zelfs levensbedreigend zijn.

De gevaren

Door het vele overgeven kunnen het spijsverteringsstelsel, het hart en de maag beschadigd raken. Maar het zuur van het overgeven is ook een sluipmoordenaar voor de glazuurlaag op onze tanden. Zo worstelt de Amerikaanse nu met de uiterlijke gevolgen van haar jarenlange drang om over te moeten geven. „Boulimia heeft vooral mijn gebit verwoest. Ik moest vaak naar de tandarts want ik had continu last van gaatjes. In 2011 brak er voor het eerst een tand af. Ondertussen ben ik nog twee tanden kwijt en ook nummer vier staat los.”

Shanny maakt het inmiddels een stuk beter dan in de video en dat is precies waarom ze juist met dit ‘slechte’ beeld van haar donkere dagen vrouwen wil waarschuwen voor de ziekte.

Bekijk de video hieronder.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Blogster deelt heftige video over boulimia
Sluiten