Floor Gijsbertse
Floor Gijsbertse Lifestyle 16 mei 2016 / 14:40 uur

Aha, daarom lijkt je foto niet op je spiegelbeeld

Vroeg jij je altijd al af waarom je er op foto’s ‘anders’ uitziet dan in de spiegel? Daar is een logische verklaring voor: het ‘mere-exposure-concept’.

Wanneer we in de spiegel kijken zien we altijd hetzelfde beeld van onszelf (uitzonderingen daar gelaten). Maar wanneer we op de foto worden gezet of verschijnen op een groepsfoto zien we er plots héél anders uit. En dit is doorgaans niet positief.

In de jaren 60 is er een theorie bedacht door de Poolse psycholoog Robert Zajonc die antwoord geeft op dit verschijnsel. Volgens zijn theorie reageren we instinctief beter (positiever) op beelden die we gewend zijn te zien. Dus je spiegelbeeld is volgens je brein dé perfecte weerspiegeling van je uiterlijk. Wanneer je geconfronteerd wordt met een weerspiegeling van jezelf op een foto, dan reageer je automatisch negatiever omdat je dat beeld minder goed herkent als ‘jezelf’.

Denk daar maar eens aan als je je Snapchatcamera op selfiestand zet!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Aha, daarom lijkt je foto niet op je spiegelbeeld
Sluiten