Floor Gijsbertse
Floor Gijsbertse Lifestyle 4 apr 2016

Ieuw, zo vies is jouw handtas dus

Winkelkarretjes, toetensborden, vaatdoekjes, deurklinken: hotspots voor bacteriën. Maar wat dacht je van je geliefde handtas? Elke vrouw heeft hem en we kunnen beslist niet zonder, maar de handtas blijkt een broeiplek voor bacteriën te zijn. Oké…

Hij is je favoriete en meest praktische metgezel, je handtas maakt het mogelijk om allerlei frutsels en basics als sleutels en je portemonnee van hot naar her te slepen. Maar juist ómdat je hem zo vaak bij je draagt, is die handtas een plek waar beestjes feestvieren en genieten van een lopend buffet, zo zegt Donna Duberg, professor aan de Amerikaanse St. Louis University.

Dertig oppervlaktes per half uur

Volgens de professor in biomedische wetenschappen raken we elk half uur dertig oppervlaktes aan. En zeker niet al deze dertig oppervlaktes zijn schoon en bacterievrij. We zetten onze tas neer op plekken die zeker niet altijd even schoon zijn: wc’s, bankjes, de grond, treinstations. Maar ook de voorwerpen die we ín onze tas stoppen zorgen voor nog wat extra microben aan de mix van bacteriën. Denk aan je sleutels, geld (!) en telefoon.

Zo werd er op en in handtassen een aantal bacteriën teruggevonden. Zoals de alarmerende E.coli bacterie (de poepbacterie), de stafylokok bacterie (boosdoener van darmproblemen en huidaandoeningen). Maar godzijdank is de mensheid gezegend met een immuunsysteem en weten we met ziektekiemen wel raad. Maar als je aan het kwakkelen bent of kindjes in de buurt hebt rondlopen, kan je tas voor spelbederf zorgen.

Clean!

Schud daarom wekelijks je tas leeg boven de prullenbak. En zoek uit welk schoonmaakregime past bij het materiaal van jouw tas. Suède is bijvoorbeeld erg kwetsbaar en besmettelijk. Bij twijfel kun je de plaatselijke schoenmaker raadplegen of de winkel waar de tas gekocht is. De video hieronder geeft alvast een voorzetje.

https://www.youtube.com/watch?v=PXXa3r7VqCY

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Ieuw, zo vies is jouw handtas dus
Sluiten