Redactie Metro
Redactie Metro Lifestyle 26 apr 2016
Leestijd: 2 minuten

Dit is de juiste manier om je vagina te wassen

Alle vrouwen hebben er één, maar niet alle vrouwen zorgen even goed voor hun vagina. Zij heeft namelijk speciale aandacht nodig. Hieronder een kleine handleiding om je vagina gezond en fris te houden.

Allereerst: het is belangrijk om te onthouden dat je vagina zichzelf schoonmaakt. Je hoeft er dus nooit ín om de boel schoon te maken. Dit kan alleen maar irritatie, ongemak en nare geurtjes opleveren.

Alleen water

De pH-waarde van je flamoes is van nature laag, zo rond de 4 (hoe lager, hoe zuurder). Dit om ervoor te zorgen dat kwade bacteriën en schimmels geen kans krijgen. Was haar daarom nooit met zeep, dat verstoort de natuurlijke balans van je vagina. Was je intieme delen met lauwwarm water en doe het met zorg. Wees lief!

Van buiten

Dingen in je vagina stoppen die daar niet horen, is vragen om problemen. Gebruik dus altijd glijmiddel en speeltjes die daarvoor bedoeld zijn. Zet ook niet de straal van de douche op de ingang om de boel eens lekker door te spoelen en gebruik geen vaginale douches. Je lichaam houdt het van binnen zelf schoon en het is belangrijk dat je dat proces met rust laat.

Afscheiding en geurtjes

Het is heel normaal en zelfs heel gezond om afscheiding te hebben. De hoeveelheid, geur en kleur kan door de maand heen licht veranderen, maar let wel op: wordt de structuur korrelig, de kleur vreemd en de geur vies of heel sterk? Ga dan eens langs je huisarts. Je kunt te maken hebben met een schimmel of bacteriële vaginose.

Na de seks

Heb je het idee dat je daar beneden anders ruikt na de seks? Dat kan heel goed. Sperma heeft een andere pH-waarde en dat verstoort de boel een beetje. Maar geen zorgen: je lichaam ruimt dit vanzelf op. Het is prima de ergste bacteriën na de seks van je af te spoelen, maar laat ook nu de binnenkant met rust.

Tot slot

Twijfel je over de gezondheid van je intieme delen? Schroom dan niet een bezoek te brengen aan de huisarts. Die kan je alles vertellen over wat normaal is en wat niet en zo neem je het zekere voor het onzekere. En vergeet niet: je vagina is een prachtig onderdeel van het lichaam, dus geef haar vooral veel liefde en aandacht.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.