Floor Gijsbertse
Floor Gijsbertse Lifestyle 28 apr 2016 / 11:18 uur

5 Trucs om creatiever te worden volgens wetenschap

Of het nou om een leuke invalshoek van je brainstorm gaat of hoe je je slaapkamer het allerhipst kunt inrichten; creativiteit is vereist. Maar wat nou als dat juist hetgeen is dat je mist? Dan weet de wetenschap wel raad.

Je hebt het of je hebt het niet, is een bekend gezegde als het aankomt op creativiteit. Maar wanneer je de juiste foefjes kent, om die zo gewilde creativiteit aan te wakkeren, dan kun je er volgens de wetenschap niet meer onderuit. Zo doe je het:

1. Doe iets héél erg saais

Wanneer je een takenlijstje aan het afwerken bent waarbij je letterlijk nog geen kwart van je hersencellen nodig hebt, dan is dát het moment waarop er een sprankeltje creativiteit het levenslicht zoekt. Zo suggereren onderzoekers aan de University of Central Lancashire. Wetenschappers onderzochten een groep proefkonijnen die een saaie taak moest volbrengen, terwijl de andere groep dit saaie taakje niet kreeg. De groep met onderzoekers concludeerde dat de groep met de oersaaie opdracht een groter level van creatief denken had ontwikkeld. Volgens de wetenschap is dit te wijden aan het feit dat je dagdroomt tijdens saaie taken.

2. Dim de lichten

Je mag dan wel de zaken letterlijk een stuk beter kunnen zien met het licht aan. Maar het licht dimmen is volgens onderzoekers in het blad Journal of Environmental Psychology dé truc om creatiever te worden. Waarom? Omdat gedimd licht je creatieve prestaties kan verbeteren, doordat het gedimde licht ons brein en onze gedachten in een ‘verkennende’ en ‘onderzoekende’ modus zet.

3. Ga staan

Hang je al uren op de bank, of zit je langzaam weg te zakken op je bureaustoel; dan gaat het je heus niet lukken om een creatief orakel te worden. Volgens onderzoekers aan de St. Louis universiteit in Washington is het beter voor je creativiteit om te gaan staan. Wanneer je staat moedigt dit enthousiasme en opwinding aan. Dus ja, dan krijg je automatisch een stuk meer ideeën.

4. Omgeef jezelf met de kleuren groen en blauw

Volgens onderzoekers in een studie gepubliceerd in Personality and Social Psychologie Bulletin is er een verhouding tussen de kleur groen en je creativiteit. Zo suggereren de onderzoekers dat je slechts een paar seconden naar de kleur hoeft te kijken om resultaten te kweken. Hetzelfde geldt voor de kleur blauw. Kijk goed om je heen!

5. Zorg voor wat achtergrondgeluid

Dit is geen spelregel als je een strakke deadline hebt of een creatieve brainstorm inluidt. Maar een klein beetje achtergrondgeluid, zoals muziek of geroezemoes, kan je een dosis creativiteit bezorgen zeggen onderzoekers aan de universiteit van Illinois. Wanneer je ongeveer 70 decibellen aan achtergrondgeluiden waarneemt, dan krijgt je creativiteit een boost.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
5 Trucs om creatiever te worden volgens wetenschap
Sluiten