Floor Gijsbertse
Floor Gijsbertse Lifestyle 2 mrt 2016 / 12:00 uur

6 x Tips om je focus op werk vast te houden

Focus, hadden we er maar een superfood voor. Helaas moeten we het op werk doen met onze motivatie, doorzettingsvermogen en discipline. Maar als je je echt niet kan concentreren of je focus compleet kwijt bent, dan heeft Metro Lifestyle een zestal tips voor je.

1. Wees realistisch

Hou je van je baan of is het pure noodzaak om je snoezige appartementje te kunnen betalen? In het laatste geval moet je jezelf afvragen of het daardoor komt dat je geen focus kunt vinden. Bedenk waarvoor je het doet (het goede salaris, de doorgroeimogelijkheden, de naam van het bedrijf) en houd dat voor ogen. Elke dag opnieuw, wanneer je je kantoor binnenloopt.

2. Sta iets eerder op

Als je van jezelf weet dat het in de ochtend langer de tijd kost om je gefocust te raken, sta dan gewoon iets eerder op! Geef je geest en hersenen de tijd om op te starten zodat je scherp bent wanneer je achter je bureau zit. Zorg dat je in de ochtend niet hoeft te haasten. Probeer stress in de ochtend zoveel mogelijk te vermijden en bewaar je reserves voor op je werk.

3. Koptelefoons of oortjes in

Gedurende de dag op kantoor zijn er zat geluiden en gesprekken die je niet wilt horen, maar tóch word je er door afgeleid. Doe oortjes in! Je hoeft geen muziek te luisteren, maar het helpt al tegen kleine geluiden. Mensen hebben bovendien minder snel de neiging om aan je bureau te komen kletsen. Je mag dan wel alles behalve sociaal zijn, maar je houdt in ieder geval die focus vast. Hou hem vast!

4. Hou het schoon

Het welbekende ‘clean desk policy’ is echt niet in het leven geroepen door dwangmatige poetsers en chronische opruimers, het zorgt ervoor dat je minder snel wordt afgeleid. Eerlijk is eerlijk, het zit een stuk lekkerder zonder boterhamzakjes, resten appel en koffievlekken, nietwaar? Hetzelfde geldt voor je bureaublad. Heb je een bureaublad vol met allerhande documenten staan, breng dan structuur aan. Maak mapjes of gooi weg wat weg kan.

5. Maak een to do-lijst

Je taken op een lijstje schrijven geeft je niet alleen meer ademruimte gedurende de dag. Het zorgt er ook voor dat je je minder gestrest voelt. Alles wat je niet hebt afgestreept kun je de volgende werkdag oppakken. Overzicht helpt je om je koppie erbij te houden. Jij blij, de baas blij.

6. Plan een frisse neus in

Uren achter je scherm. Niemand is er ooit frisser van geworden. Zorg er voor dat je gedurende dag twee of drie keer een frisse neus gaat halen van ongeveer vijf tot tien minuten. Loop een rondje om het gebouw heen of ga in het koffietentje op de hoek een koffie halen. Frisse lucht doet wonderen voor je focus.

Reageer op artikel:
6 x Tips om je focus op werk vast te houden
Sluiten