Gina Pesulima
Gina Pesulima Lifestyle 16 mrt 2016 / 14:40 uur

5 x De kunst van stressvrije productiviteit

Minder chaos in je hoofd en meer gedaan krijgen in minder tijd, wie wil dat nou niet? Het kan met de ‘Getting thins done‘-methode van productiviteitsheld David Allen. Lees en leer!

In willekeurige volgorde…

1. Schrijf alles op wat je nog moet doen
Maar dan ook écht alles. Van het watergeven van de planten tot aan het vervangen van je fietsband, het opzeggen van je sportschoolabonnement en het aanvragen van een functioneringsgesprek met je leidinggevende Omdat we in ons hoofd met honderd dingen tegelijk bezig zijn en daar dagelijks nieuwe dingen bijkomen, raken we het overzicht kwijt, zijn we afgeleid en in the end gestrest. Niemand zit daar op te wachten! Volgens Allen is meer ruimte in ons hoofd creëren, alles op te schrijven wat je nog moet doen dé oplossing.

2. Kom in actie
Een to do-list maken is peanuts. Om ‘schriftelijke woorden’ om te zetten in daden is het belangrijk dat je niet alleen korte steekwoorden opschrijft, maar er ook specifieke acties aan verbind. Dus: vanmiddag ga ik de planten watergeven (anders gaan ze dood) Of: maandag trek ik mijn baas aan z’n mouw én eis ik dat er een gesprek wordt ingepland (anders heb ik mezelf ermee). Door goed na te denken voordat je met je to do’s aan de slag gaat (óók over de mogelijke consequenties als je de to do’s op de lange baan schuift), bereik je meer en heb je minder stress.

3. Organiseer en plan (vooruit)
Organiseer de dingen die je moet doen in chronologische volgorde. Maak (prioriteit) mappen en lijsten op papier, in je inbox of op een andere manier. Kanttekening: taken delegeren is ook een optie. Direct een goede oefening voor je ‘inner control freak‘. Of je besluit simpelweg iets een keer niet te doen (ja, dat kan en dat mag) en hebt daar dan ook vrede mee. Je bent een mens, geen robot.

4. Pas de twee minuten regel toe
Uitstelgedrag, het is menselijk! Of het nou heel de dag aanhikken tegen het tikken van een artikel is of iets simpels als de was ophangen. Typisch, terwijl wanneer je iets direct doet, het uit je systeem (lees: je hoofd) is en het je minder stress oplevert. Allens goudenregel luidt niets voor niets: kost een actie minder dan twee minuten, doe het dan meteen, want wegleggen kost alleen meer tijd. Ook voor grotere doelen, helpt deze regel. Uitproberen!

5. Onderhoud je methode
Als je eenmaal een manier hebt gevonden die voor jou werkt, dan is het belangrijk het in ieder geval wekelijks bij te werken. Loop je afspraken in je (digitale) agenda na, bekijk je acties per week en schrijf nieuwe op als dat nodig is. ”Veel mensen zijn een week voordat ze op vakantie gaan vaak het meest tevreden met hun productiviteit op werk. En wat doe je voordat je op vakantie gaat? Inderdaad, opruimen, afsluiten, overdragen en laatste dingen afhandelen. Ik stel voor dit wekelijks te doen en niet alleen als je op reis gaat”, aldus Allen.

Doe er je voordeel mee!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
5 x De kunst van stressvrije productiviteit
Sluiten