Alice Boothby
Alice Boothby Lifestyle 18 feb 2016 / 15:47 uur

Zoen je rechts of links? Het zegt heel veel

Als jij iemand wilt zoenen, naar welke kant kantel je je hoofd dan? Uit een onderzoek van een Canadese universiteit blijkt dat dit veel kan zeggen over je relatie.

Researchers van de University of Saskatchewan hebben diepgravend onderzoek gedaan naar onze zoengewoontes. Voor dit onderzoek analyseerden de wetenschappers meer dan 500 foto’s van kussende mensen. Daarbij vergeleken ze foto’s van tongworstelende stelletjes met foto’s waarop familieleden en vrienden casual elkaar een kus gaven.

Wat blijkt? Lovers kantelen in 80 procent van de gevallen hun hoofd naar rechts. Maar als een familielid of vriend een kus krijgt, gaat het hoofd juist de andere kant op. Daarmee toont dit onderzoek aan dat in de meeste gevallen iemand met zijn of haar naar rechts kantelt als het draait om romantische gevoelens. Ben je een notoire naar-links-kantelaar? Dan wijst dat volgens dit onderzoek meer op een platonische relatie.

Volgens de onderzoekers is het heel logisch: het menselijk brein is opgesplitst in een linker- en rechterhelft. Zo vertelt researcher Jennifer Sedgewick Metro UK: „Activiteit in de ene hersenhelft doet ons vaak focussen (of bewegen) in de tegenovergestelde richting. Het emotionele centrum van de mens ligt in de linkerhelft. Hoe sterker je romantische gevoelens, hoe groter de kans dat je je hoofd naar rechts kantelt.”

Geen reden tot paniek

Moet je je zorgen maken als jij je lief altijd links zoent? Wel nee, geen reden tot paniek. Volgens het onderzoek spelen er ook andere factoren mee. Is je partner bijvoorbeeld linkshandig, dan is de kans groot dat hij ook zijn hoofd naar links kantelt. Of, je zoenpartner is heel zenuwachtig. In dat geval verstoort het alle natuurlijke impulsen en mag je allang blij zijn als-ie je lippen weet te vinden.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Zoen je rechts of links? Het zegt heel veel
Sluiten