Floor Gijsbertse
Floor Gijsbertse Lifestyle 12 feb 2016 / 11:19 uur

‘Slavenshirt’ verdwijnt uit webshop Asos

De Britse webshop Asos is in opspraak gekomen nadat een T-shirt verdacht veel deed denken aan de slavernij. De online retailer en de T-shirtmakers hebben hun excuses aangeboden.

Walhalla

Asos is een absoluut walhalla voor modeliefhebbers, maar op de afdeling marketplace is Asos zelf geen curator van de producten. Het werkt als Marktplaats waar je zelf spullen kunt kopen en verkopen, maar de labels moeten zich wel aan bepaalde regels houden. Het indielabel Wasted Heroes had geen kwaad in de zin, maar plaatste wel een nogal onhandig shirt in de online vitrine. Dit label verkocht in de marketplace-sectie van de webshop een T-shirt waarop met koddige letters de tekst ‘Slave’ prijkte.

Asos heeft in een verklaring gezegd dat dit ‘ongelukkige shirt’ niet door Asos zelf online geplaatst is. De onafhankelijke labels op de marketplace-afdeling kunnen zelf hun producten online plaatsen. Maar lang niet alles mag van de retailer. Zo vertelt Asos aan GVA: „Marketplace is een collectie van onafhankelijke labels die akkoord moeten gaan met onze condities. Wanneer ze zich niet houden aan onze regels, worden hun producten onmiddellijk verwijderd.”

Niet de bedoeling

Het T-shirtlabel heeft tevens aangegeven dat het shirt ongepast is, maar legt wel uit waarom het shirt is geproduceerd. Zo zou het logo doelen op ‘slaaf van het merk’, niet op de slaaf zoals wij die uit de geschiedenisboeken kennen. Het shirt werd vrij rap via social media gedeeld en na enkele uren hakte Asos de knoop door. Het T-shirt werd offline gehaald.

https://twitter.com/danhails97/status/695005587139121154

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
‘Slavenshirt’ verdwijnt uit webshop Asos
Sluiten