Zoë Boven
Zoë Boven Lifestyle 7 feb 2016

Met je mond open slapen is slecht voor je tanden

Slaap jij altijd met je mond wagenwijd open? Dan hebben we slecht nieuws voor je. Slapen met je mond open zou namelijk net zo slecht voor je tanden zijn als frisdrank drinken voor het slapengaan. Dat blijkt uit nieuw onderzoek van een slaapexpert uit Nieuw-Zeeland, meldt het AD.

Bij mensen die met hun mond open slapen, droogt de mondholte uit. Als je wakker wordt is dat een vervelend gevoel, maar het zorgt er ook voor dat speeksel dat bacteriën in de mond doodt, verwijderd wordt. Daardoor gaat de zuurgraad in je mond ’s nachts omhoog en wordt er een uitstekende omgeving voor tanderosie en tandbederf gecreëerd.

Onderzoek

Wetenschapper Joanne Choi en haar team van de universiteit van Otago deden deze ontdekking. Ze ontwikkelden een klein apparaatje dat op de tanden kan worden geklikt en de zuurgraad van de mond meet. „Onze studie is de eerste die de veranderingen in de mond en van pH-waarden over verschillende dagen registreert. De resultaten tonen aan dat ademen door de mond een belangrijke factor is bij tandbederf", zegt Choi.

Normaal gesproken zijn de pH-waarden in de mond 7.7, een neutrale omgeving. Maar wanneer je met je mond open slaapt, zakken de pH-waarden volgens het onderzoek naar 6.6. Bij sommigen deelnemers steeg de zuurgraad zelfs tot een pH van 3.6. Dan kan tandglazuur worden aangetast, net als wanneer je een glas frisdrank of sap drinkt voor het slapen.

Vooral mannen

Van de mannen slaapt 30 procent met zijn mond open, tegenover vijf procent van de vrouwen. Vooral mannen lopen dus risico op tandbederf door het slapen met open mond.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Met je mond open slapen is slecht voor je tanden
Sluiten