Moïra van Sas
Moïra van Sas Lifestyle 17 feb 2016

Ingegroeide haartjes: zo voorkom je ze

Het is beautyprobleem nummer één voor veel vrouwen: ingegroeide haartjes. Voor eens en voor altijd af van dit oncharmante ongemak? Metro Lifestyle helpt je een handje.

Of je nou scheert, waxt of epileert: het leed dat ingegroeide haren heet is een terugkerend probleem. Vooral de bikinilijn blijft niet gespaard. Aan de ontstekingen pulken maakt het alleen nog maar erger. Dus blijf er met je pootjes vanaf! Daarom dit stappenplan, want voorkomen is beter dan genezen.

1. Waxen vs. scheren
Het één is niet beter dan het ander, maar als je veel last hebt van ingegroeide haartjes kan het geen kwaad om eens te wisselen van ontharingsmethode en te kijken hoe dat gaat. Zorg dat je echt niet scheert tussen de waxbeurten door voor het beste resultaat.

2. Vlijmscherp
Zorg dat het scheermesje dat je gebruikt vlijmscherp is. Hoe botter het mesje, hoe rafeliger je haartje wordt afgeschoren, wat de kans op ingroeien vergroot. Soms helpt het ook om in plaats van een scheermes met meerdere mesjes, er eentje met een enkel mesje te gebruiken. Hiermee voorkom je dat haartjes te kort of slordig worden afgeschoren.

3. Nat en glad
Zorg ervoor dat je je tere huidje scheert als je al wat langer onder de douche staat. Je huid is nu lekker warm en zacht en dat scheert stukken comfortabeler. Gebruik goede scheerolie of schuim om je huid niet te beschadigen.

4. Scrub till you drop
Dit is eigenlijk de allerbelangrijkste tip. Ingegroeide haartjes ontstaan omdat de afgekapte of weggeharste haren hun weg naar buiten niet kunnen vinden. Ze groeien hierdoor onder de huid, wat zorgt voor een nare ontsteking. Door minimaal drie keer in de week te scrubben verwijder je dode huidcellen, zijn je poriën open en krijgen je haartjes alle ruimte om naar buiten te groeien.

5. Niet te strak
Trek – zeker vlak na het scheren of waxen – geen te strakke kleding aan. Wanneer dit langs je huid schuurt, vergroot dit de kans op wondjes en ingegroeide haren. Draag het liefst ook katoenen ondergoed, zodat je huid kan ademen.

6. Smeren
Helpt dit allemaal niet? Probeer dan eens één van de tientallen middeltjes tegen ingegroeide haartjes. Bij de meeste waxsalons verkopen ze een speciale spray tegen ingegroeide haren en ook online is heel wat te bestellen (zoals hier en hier).

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Ingegroeide haartjes: zo voorkom je ze
Sluiten