Gina Pesulima
Gina Pesulima Lifestyle 27 feb 2016
Leestijd: 1 minuut

Echtscheidingen worden steeds vaker online geregeld

De digitale echtscheiding rukt op! De overheid lanceerde afgelopen november een online platform, dat sindsdien gemiddeld wekelijks vijftien aanmeldingen ontvangt.

Dat schrijft de Volkskrant vandaag.

‘Rechtwijzer uit elkaar’

Online (consumenten)conflicten beslechten wordt steeds gewoner. De mogelijkheid online te scheiden via een commerciële aanbieder bestaat al geruime tijd. Alleen in Nederland is het nu ook een overheidsvoorziening. "Het recht polariseert. Het proces van eisen en verweren scherpt tegenstellingen aan", zegt Corry van Zeeland, als jurist betrokken bij de website, in de krant. In totaal zijn zeshonderd echtscheidingen met bemiddeling van het platform gescheiden of nog aan het scheiden.

De ex-partners maken via chats afspraken over hun scheiding, die door een advocaat worden getoetst.

De Verenging van Familierecht Advocaten en Mediators (vFAS) is kritisch over het online scheiden, omdat het een ingewikkeld juridisch proces is.

Facts & Figures

Elk jaar worden in Nederland 35 duizend huwelijken ontbonden door echtscheiding. Een standaardscheiding duurt gemiddeld drie tot vier maanden en kost door de bank genomen 3.000 euro. ‘Rechtwijzer uit elkaar‘ lijkt vooral geschikt voor paren die in gesprek willen blijven. Dat is een vrij grote groep: 60 procent van de stellen dient gezamenlijk een echtscheidingsplan in bij de rechter.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Echtscheidingen worden steeds vaker online geregeld
Sluiten