Gina Pesulima
Gina Pesulima Lifestyle 17 feb 2016 / 11:00 uur

6 x Netwerken doe je zo

Introvert of extravert, iedereen kan netwerken. Met deze hapklare tips heb je de kunst van het netwerken zo onder de knie.

Tip van de sluier: spreken is zilver, luisteren is goud.

1. Kies de manier van netwerken die bij je past

Probeer een manier van netwerken te ontwikkelen die bij je persoonlijkheid past. Hoe? Door in te zien dat netwerken niets meer is dan mensen ontmoeten, met hen praten en erachter komen of je iets gemeenschappelijks hebt. En als dat zo is contact met ze onderhouden. Dat kan iedereen, introvert of extravert. P.S. als je tijdens het contact dichtbij jezelf blijft (geen toneelstuk speelt), zal ‘het proces’ vanzelf gaan.

2. Lees je in

Want voorbereiding is het halve werk! Ga na wie er zijn (en wat ze doen), denk na over relevante, open vragen die je mensen zou kunnen stellen. En zorg ervoor dat je ook wat interessante dingen over jezelf achter de hand hebt om het gesprek op gang te houden. Tip: vergeet niet om vooraf een blik te werpen op het laatste nieuws. Je wil natuurlijk kunnen meepraten als het weer, de voetbaluitslagen van afgelopen weekend en/of de huidige situatie rondom vluchtelingen de revue passeren.

3. Kies je zakenrelaties

Kwaliteit boven kwantiteit. Je hebt niks aan een enorm netwerk dat je niet kunt onderhouden. Een goed netwerk bestaat uit mensen die weten wie je bent en wat je doet. Stop met random mensen uit te nodigen via LinkedIn. Als je de focus legt op relaties met contacten die dezelfde waarden en doelen hebben als jij, heb je er op de lange termijn veel meer aan. En vice versa.

4. Wees vriendelijk

In de wondere wereld van het netwerken is spreken zilver, luisteren is goud. Wees vriendelijk en toon oprechte belangstelling in de ander. Door aandachtig te luisteren kom je er ook snel achter welke dingen jullie gemeen hebben, hierop kun je inspelen. Met als doel: achterhalen wat jullie in de (nabije) toekomst eventueel voor elkaar zouden kunnen betekenen.

5. Zorg ervoor dat je fris en fruitig bent

Zodat je kunt netwerken als je op je best bent! De kans dat je een leuke klik met iemand krijgt, is veel groter als je je lekker voelt. Wat je uitstraalt, trek je aan. Vroege vogels moeten het hebben van ontbijtevents. Als je een nachtuil bent, ga dan vooral naar after-work gelegenheden.

6. Laat het op je afkomen

Verwacht niet te veel. Veel mensen hebben te hoge verwachtingen van netwerkbijeenkomsten, denken daar hupsakee meteen potentiële werkgevers of klanten binnen te harken. Tsja, dan is de kans op teleurstelling groot. Laat je verrassen!

Bron: Calimeromarketing 3.0 in een eierdop, Karen Romme.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
6 x Netwerken doe je zo
Sluiten