Pim Spoor
Pim Spoor Lifestyle 28 jan 2016 / 19:38 uur

Dit gebeurt er als je stopt met sporten

‘Even een week rust nemen, hoor’, ‘Ik ga morgen wel sporten’, ‘Ik ben echt heel moe’. Allemaal smoesjes om niet naar de sportschool te gaan. Voortaan denk je wel twee keer na voordat je weer thuisblijft. Er gebeurt namelijk van alles als je niet meer sport.

Je hebt het een maand geprobeerd, maar die goede voornemens kunnen het heen en weer krijgen. Je twijfelt alweer of je je fitnessabonnement gaat opzeggen. Maar wacht nog even, want dit zijn de gevolgen van het opgeven van de fitnessdoelen.

Je merkt de effecten binnen twee weken

Tien tot veertien dagen nadat je voor het laatst gesport hebt, beginnen je spieren en uithoudingsvermogen snel achteruit te gaan. Het verschilt per oefening hoe je de gevolgen gaat merken. Zo verlies je snel spiermassa en de bekende lijnen als je krachttraining doet. En die trap lijkt toch een stuk moeilijker te lopen als je normaal gesproken cardio doet.

Je raakt weer gestrest

Voor velen is sporten een echte stressdoder. Volgens onderzoek veranderen je hersenen er zelfs door. Je kunt namelijk beter omgaan met stress en dingen die stress veroorzaken. Als je stopt met sporten, verlies je dus ook de bescherming tegen stress.

Oogjes dicht, snaveltjes toe

Dat zal een stuk lastiger zijn. Door een uur sporten, word je al snel veel alerter, maar je slaapt ook beter. Ondanks dat sporten een fysieke inspanning is, heeft het ook effect op je mentale gezondheid. Verwacht dus een paar slapeloze nachten als je niet meer sport.

Heren, krijgen jullie ‘hem’ nog omhoog?

Rustig maar, een week niet sporten is echt niet zó ingrijpend. Maar mannen die minimaal 120 minuten per week intensief in de sportschool sporten, of dat nu krachttraining of cardio is, presteren het beste in bed. Sporten, of juist niet sporten, is dus wel degelijk gelinkt aan je toestand daar beneden.

Spieren hebben een eigen geheugen

Ondanks dat je de effecten van niet sporten snel zult merken, krijg je de effecten van wel sporten snel weer terug. Omdat je spieren een eigen geheugen hebben, zie je sneller resultaat als je eenmaal wel weer op de loopband staat.

Bron: Metro UK

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Wil jij iedere donderdag om 16.00 uur de parels uit het Metroweb, winacties en meer fun ontvangen? 🤹‍♀️

Reageer op artikel:
Dit gebeurt er als je stopt met sporten
Sluiten