Diëten in januari werkt niet; wacht tot april

7 januari 2016 om 21:44Sophie Moerman
Diëten in januari werkt niet; wacht tot april
Goed voornemen om af te vallen? Gewoon nog lekker even mee wachten! Foto: Colourbox

De kerstboom is eruit, de pondjes zijn eraan: het is weer januari. En dat betekent dat we massaal weer op dieet gaan en ons in te strak zittende sportkleding naar de sportschool begeven. Maar wat blijkt? Januari is helemaal niet zo'n goed moment om af te vallen!

Gevaarlijker

Onderzoekers aan de Britse Exeter University claimen namelijk dat de lente een veel beter moment is om gewicht te verliezen. Ze bestudeerden de vetlagen van dieren en ontdekten dat het eigenlijk gevaarlijker is om mager te zijn, dan te dik. Daarom kost het ons ook minder moeite om gewicht aan te komen, dan om het kwijt te raken.

Extra laagje

In de winter hebben we dat extra laagje harder nodig. Afvallen heeft dan minder zin, want evolutionair gezien is onze drang tot eten nu groter. Alhoewel, evolutie; die vreetbuien hebben ook te maken met de grote hoeveelheid kunstmatige voedingsstoffen die we tot ons nemen, die onze eetlust alleen maar aanwakkeren.

Angst

De onderzoekers stellen dan ook voor om een paar maandjes later te beginnen met je dieet. ,,Wacht een paar maanden tot april of mei, dan beginnen de groenten ook weer te groeien en ebt die onbewuste angst van ons lichaam om af te vallen langzaam weg, waardoor het makkelijker zal gaan", aldus Andrew Higginson tegenover Goed Gevoel.

Kortom: neem nog maar wat lekkers, je lichaam kan het goed gebruiken nu het weer kouder wordt. Hardlopen is toch veel fijner als het wat warmer is.