Gina Pesulima
Gina Pesulima Lifestyle 9 jan 2016 / 10:04 uur

5 x Versimpel je leven, vergroot je geluk

Happiness is a state of mind (eens!), maar hoe maakbaar is geluk? Terwijl wij ALLES uit het leven willen halen, levert het ons negen van de tien keer alleen stress op! Adem in, adem uit…

1. Doe alleen wat écht belangrijk is
Alles mag, niets moet. Uhu. En dat terwijl now-a-days lijkt alles te moeten. De was, een deadline, catch up koffie met een vriend(in). Vandaag, in de middag, ehm… NU! Leuk, maar het zorgt voor stress en onrust. Met als gevolg dat we – in ons drukke bestaan – van het ene klusje naar het andere klusje rennen. Resultaat? Geen rust in de bovenkamer. En een onbevredigende manier van leven (?). Hetgeen dat er het meest toe doet, datgene dat jij belangrijk vindt wordt hierdoor als een paar vertrapte gympen op de achterbank gegooid. Tijd voor verandering!

Hoe?
Ga er even goed voor zitten en maak een lijstje met punten, zaken die jij belangrijk vindt in het leven. Je zult tegen eyeopeners aanlopen. Urgente zaken blijken opeens helemaal niet zo urgent. Stop dus vooral met zaken die niet belangrijk zijn of die je doet omdat je ze altijd hebt gedaan.

2. Wees tevreden met ‘goed genoeg’
Deze basisprincipe is geen makkelijke, want wat is nou eigenlijk goed genoeg? First: het is goed om niet altijd het beste van jezelf te eisen en ook niet van anderen te verlangen. Neem bijvoorbeeld eens genoegen met één paar nieuwe schoenen, in plaats van twee en zit niet constant je vriend(in) achter zijn/haar broek omdat hij/zij niet je favoriete lunch heeft gehaald maar een keer een ander tentje is binnengelopen (en met een ‘andere’ salade thuis is gekomen). Set it free. Het hoeft niet altijd beter – als het al goed is.

Hoe?
Twijfel niet langer maar blijf steevast achter je beslissingen staan. Ga op je gevoel af, je eerste ingeving. Je hebt de keuze gemaakt. Stel verwachtingen bij en leer van teleurstellingen.

3. Leer te accepteren en los te latenLet loose! Maar hoe? Een relatie die aan een zijde draadje hangt, een publieke uitbrander van je baas, een huis dat maar niet verkocht wordt: aspecten die je niet zo’n 123 loslaat. Toch zou je het moeten proberen. Trek een lange neus tegen al dat gepieker. Je koopt niets voor stil verzet. Leer te accepteren. De kunst van loslaten zit ‘m in oplossingsgericht denken, en gaan met die banaan.

Hoe?
Stop met piekeren, probeer te accepteren wat er is gebeurd. Slachtoffer uithangen? Hell no! Bedenk liever wat je nog zou kunnen doen. En hoe je het verschil kunt maken.

4. Geniet van het moment
Is dit het nu? De grote hamvraag die van tijd tot tijd komt opspelen. Kan, maar het is zonde om te vaak en te veel met het verleden en de toekomst bezig te zijn. Wees betrokken, heb aandacht voor datgene waar je op dit moment mee bezig bent, dan worden zelfs de simpelste alledaagse dingen een uitdaging. Je beleeft alles veel intenser en je geniet (nog) meer. Life is now!

Hoe? Back to basic. Zoek een situatie op waar je minder prikkels ervaart, zodat je je echt bewust bent van de omgeving; hetgeen waarmee je bezig bent, jezelf. Want het hier en nu is zo mooi.

5. Stel duidelijke grenzen
Nee is het toverwoord. Maar het vergt enige moed om dit kleine drieletter woord uit te spreken. Ja zeggen is natuurlijk veel fijner, makkelijker. Het voelt beter. Geef je eigen grenzen aan. Tegen anderen en ook zeker tegen jezelf.

Hoe?
Moeite met een afwijzing overbrengen? Formuleer je ‘nee’ vriendelijk, meelevend, maar wel duidelijk, zodat er geen misverstanden ontstaan. Blijf aardig en ga een discussie uit de weg.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
5 x Versimpel je leven, vergroot je geluk
Sluiten