Merel Rietveld
Merel Rietveld Lifestyle 9 dec 2015

Tatoeagetrend: portretten gemaakt van je eigen huid

Nieuwe tatoeage? Misschien is deze trend van Londense bodyartist Yann Brenyak dan wel iets voor jou. De naam: graphic skin portraits.

Een ‘normale’ tatoeage krijg je overigens niet. De kunstenaar gebruikt geen inkt, maar haalt huid weg om zijn portretten te kunnen maken. Daar is op zich niets nieuws aan, maar die graphic skin portrets, oftewel onder de huid gemaakte portretten van eigen huid, zijn het nu helemaal.

Werkwijze

Brenyak begint een sessie met het aanbrengen van een soort mouw van inkt op het lichaamsdeel van de klant en kerft daarna een afbeelding in de huid. Door in de huid te snijden, wat te pellen en te verwijderen, ontstaat een kunstwerk dat lijkt op een omgekeerde tatoeage.

Binnen- en buitenland

Of de trend naar Nederland zal overwaaien, vraagt tatoeëerder Ralph, de zoon van Tattoo Bob (de oudste en meest bekende tatoeëerder van Nederland), zich af: „Wij proberen samen met de GGD scherpere richtlijnen binnen de tatoeagewereld tot stand te brengen, zodat niet iedereen overal zomaar aan de slag kan, zonder kennis en veilige materialen.”

Buiten Nederland komt het, ook in sommige Europese landen, voor dat niet iedere tatoeëerder een vergunning heeft. De consument kan er dan niet zomaar van uitgaan dat een tatoeëerder veilig te werk gaat. Nederlandse Norm (NEN) en European Committee for Standardization (CEN) proberen ervoor te zorgen dat de richtlijnen overal in Europa worden nageleefd en aangescherpt. Dit alles in samenwerking met Nederlandse belanghebbenden als Tattoo Bob.

Scarfication, waar de stijl van Brenyak op lijkt, zal in het geval van een strengere NEN-norm, waarschijnlijk veel minder (kunnen) voorkomen.

Toch benieuwd? Bekijk hieronder een paar foto’s van Brenyak zijn werken. Voor de wat heftigere varianten kun je ook meteen naar zijn Instagram.

https://www.instagram.com/p/5xbiPlPR5O/

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang donderdag de beste leestips in je mailbox!

Reageer op artikel:
Tatoeagetrend: portretten gemaakt van je eigen huid
Sluiten