Floor Gijsbertse
Floor Gijsbertse Lifestyle 1 dec 2015 / 13:35 uur

‘Slaap is niet sexy, maar wél de beste superfood’

We spenderen één derde van ons leven slapend, dat is gemiddeld zo’n 25 jaar. Maar op tijd naar bed gaan, voelt als een topsport. Metro Mode sprak de Britse slaapexpert Neil Stanley – bij de opening van de flagshipstore van beddenlabel Vi-Spring in Amsterdam, over het wel en wee van onze nachtrust.

Op tijd naar bed gaan, is niet voor iedereen gesneden koek. We herkennen allemaal dat lome, vermoeide maandagmorgengevoel en worden allemaal wel eens wakker van onze telefoons. Waarom gaan we niet allemaal als de donder eerder naar bed? Omdat slapen niet sexy is, maar we zouden het eigenlijk allemaal moeten doen. En veel ook! Want slaap is beter dan welke superfood dan ook, predikt Neil.

Neil, hoe heb je geslapen vannacht?

Ik heb vannacht in een hotel geslapen en werd vroeg wakker. Ik hoorde de tv in de kamer naast mij, de ramen konden niet open. Hotels zijn verschrikkelijk om in te verblijven. Het is niet je eigen slaapkamer. Je verblijft daar voor één reden, slaap, maar dat doe je dus niet. Ik kies zelden een duur hotel. Want een duur hotel is vaak slecht in de basics – een goed bed, kussens en een fijn dekbed. Zo heb je een kolossale televisie in je kamer hangen, een sportschool, een zwembad of een airco maar je hoofdkussen ligt vervelend.

Wat is de grootste slaapfout die mensen maken?

Niet relaxen, niet rustig aan doen. We leven allemaal onder tijdsdruk en vinden het lastig om zaken weg te leggen en te ontspannen. Je kunt jezelf niet dwingen om te slapen. Je kan fysiek moe zijn maar je geest kan wakker zijn, maar dan is het zaak jezelf moe te maken. Door een boek te lezen en je apparatuur weg te leggen.

Maar hoe doen we het, ‘eerder gaan slapen’?

Door in te zien dat slaap belangrijk is. Mensen spenderen geld aan de sportschool of aan diëten, maar die tijd kun je ook met wat anders vullen: eerder naar bed gaan. Slaap is ontzettend belangrijk. Als we slaap in een potje konden verkopen met alle voordelen op de wikkel, dan zou de uitvinder de rijkste man op aarde zijn. Er is geen marketing voor slaap. Slaap is niet sexy, slaap is saai, maar de beste superfood die er bestaat. Zoals Tyra Banks ooit zei “slaap is het krachtigste wat een vrouw in haar handtas kan hebben.”

Zijn sociale media gif voor onze nachtrust?

Absoluut! Vermijd alle schermen minstens 45 minuten voordat je gaat slapen. De meeste mensen gebruiken hun telefoon als wekker. Dat betekent dat je telefoon naast je bed ligt en dat je het checkt voor het slapen gaan, als je wakker wordt en als eerste in de ochtend. Maar liefst 26% van de mensen wordt wakker door hun telefoon. Ook kennen we het probleem van de ‘blauwe belichting’ van de schermen. Dit blauwe licht vertelt je lichaam dat je wakker bent of moet blijven. Daardoor ben je minder slaperig als je naar bed gaat, vat je minder snel slaap en word je vermoeid wakker.

De powernap, een aanrader of afrader?

Een aanrader! Een powernap van precies twintig minuten werkt. Soms doe je een dutje en voel je je verschrikkelijk na het wakker worden. Dat komt doordat je wakker wordt in je diepe slaap. Een dutje van twee uur is ook effectief. Dan word je wakker in je droomslaap, de slaap waarin je normaliter ook wakker zou worden. De ultieme powernap is door twee blikjes Red Bull te drinken (een gecontroleerde dosis cafeïne) voor je een dutje doet. Cafeïne kost dertig minuten om in te werken, dus als je wakker wordt krijg je een kick van de cafeïne en ben je direct wakker en voel je je uitgeslapen.

Bestaat het begrip schoonheidsslaapje?

Twee jaar geleden is er een studie gedaan naar de effecten van een ‘schoonheidsslaapje’ door middel van foto’s: foto’s van uitgeslapen en vermoeide mensen werden gemixt en aan een groep studenten gegeven. De studenten werd gevraagd welke mensen ze aantrekkelijker vonden. De uitgeslapen personen werden mooier bevonden. Gedurende de nacht werkt je lichaam de stress weg die je gedurende de dag ontvangt. Bovendien geneest slaap. Dus je zult er uitgeslapen niet alleen mooier uitzien, maar je zult je ook gelukkiger en gezonder voelen.

Uitslapen in het weekend, een vloek of een zegen?

Een vloek! Zorg dat je elke dag op hetzelfde tijdstip wakker wordt. Als je later gaat slapen, moet je niet te veel compenseren in de ochtend. Je slaapt slechter in de avond en je lichaam is uit ritme wanneer je maandagochtend weer vroeg eruit moet. Je lichaam wil niets liever dan ritme. Dan ben je op je best.

De gloednieuwe flagshipstore van Vi-Spring is te vinden aan het Gelderlandplein 110-111 in Amsterdam.

Reageer op artikel:
‘Slaap is niet sexy, maar wél de beste superfood’
Sluiten