Carolien Tsao
Carolien Tsao Lifestyle 14 dec 2015
Leestijd: 1 minuut

Oei, veel slaap even ongezond als roken en drinken

Hoe fijn is het als je je op een vrije ochtend nog een extra keer kunt omdraaien. Bovendien is het het beste medicijn tegen alles, toch? Hartstikke fout, zo blijkt uit resultaten van 45 And Up: het grootste gezondheidsonderzoek van Australië. Onze levensverwachting zou er namelijk flink door achteruit gaan.

Gevaarlijk trio

Wanneer je meer dan negen uur slaapt, gecombineerd met een zittend beroep en weinig sporten, zou dat volgens de onderzoekers van de University of Sydney even slecht voor je gezondheid zijn als alcohol en tabak. De onderzoekers waarschuwen zelfs dat het risico op vroeg overlijden met vier keer wordt vergroot. “Mensen zouden de drie factoren even serieus moeten nemen als overmatig alcoholgebruik en een ongezond voedingspatroon”, aldus Dr. Melody Ding, leider van het onderzoek. “We zien het als een dodelijk trio.”

Als je dan maar besluit wat nachtelijke uurtjes te skippen, think again. De onderzoekers ontdekten namelijk ook dat minder dan zeven uur slaap ongezond is. Samen met roken en veel alcohol zou dit bovendien leiden tot een korter leven.

Combinaties

Wat duidelijk mag zijn, is dat het vaak om combinaties van dingen gaat. Welke combinaties nog meer als ongezond werden verklaard? Te veel slaap en weinig beweging; veel zitten en weinig sporten en de meest bekende: roken en veel drinken.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Oei, veel slaap even ongezond als roken en drinken
Sluiten