Pim Spoor
Pim Spoor Lifestyle 14 dec 2015 / 12:01 uur

​Hollandse Nieuwe: Two Legged Creatures

Amsterdam Fashion Week is weer in aantocht. Talloze modeontwerpers hebben alles op alles gezet om een nieuwe collectie te presenteren. Maar wie zijn die designers eigenlijk? Elke week interviewt Metro Lifestyle Nederlandse ontwerpers die showen tijdens de aankomende Amsterdam Fashion Week. Dit keer: Stefanie Klompenhouwer van Two Legged Creatures.

Even voorstellen: Stefanie Klompenhouwer studeerde aan de Willem de Kooning Academie en liep stage bij ontwerper Haider Ackermann. Voor Two Legged Creatures ontwierp ze kleding met haar merk Roztau. Met haar laatste collectie voor dat label, merkte ze dat haar visie veranderd was. Stefanie besloot te stoppen met Roztau. Haar verder ontwikkelde visie zette ze door met Two Leggede Creatures.

Hoe is Two Legged Creatures ontstaan?
Dit merk is ontstaan naar aanleiding van mijn eigen behoefte als ontwerper. Tijdens mijn eerste merk, Roztau, zijn mijn ideeën over kleding aardig bijgesteld. Daarnaast wilde ik met mijn huidige merk kleding maken die de behoefte van de klant vervult. Met Roztau werkte ik heel technisch en conceptueel. Nu denk ik veel meer na over de functionaliteit en het comfort van kleding, wat dan ook deel van mijn ontwerpproces is geworden.

Wie is je doelgroep?
De Two Legged Creatures-vrouw is ambitieus en ontwikkeld. Ze heeft een sterk gevoel voor luxe, stijl, kwaliteit en comfort. Zij moet en wil er ook representatief uitzien. Mijn kleding is professioneel een zakelijk, maar op een manier waardoor je er niet uitziet zoals de standaard zakenvrouw.


Items uit de collectie van Roztau

Wat wil je met jouw merk bereiken?
Ik wil de huidige, nog steeds conservatieve manier van kleden voor zakenvrouwen veranderen. Mensen kijken raar op als vrouwen een damesversie van een pak dragen, terwijl dat zowel professioneel als sexy is. Met Two Legged Creatures wil ik dus een draai geven aan de terughoudende ideeën van vrouwenkleding binnen de zakenwereld.

Hoe kwam je op de naam ‘Two Legged Creatures’?
De term komt uit het nummer ‘The Origin of Love’ van de film Hedwig and the Angry Inch. Als mens weten we heel veel over onszelf en de wereld, terwijl er tegelijkertijd nog heel veel te ontdekken valt. Waar we als enige zeker over zijn, is dat we tweebenige wezens zijn. In het liedje wordt ook niet gesproken over een man of een vrouw. Met mijn merk wil ik me dan ook niet beperken in wat mannelijk en wat vrouwelijk is. Daarnaast is de naam ook een ode aan mijn favoriete film.

Waar vind je inspiratie?
Als bijbaan werk ik in de psychiatrie en ik ben erg gefascineerd door het menselijk brein. Het denkbeeld is erg veranderlijk en verschilt per tijdperk en cultuur. De tegenstrijdigheden vind ik heel interessant en inspirerend. Ik vertaal dat voornamelijk naar de concepten, dus het vertrekpunt van mijn collectie. Daarbij moet je denken aan de kleur- en stofkeuze en de uitstraling van het item.


Items uit de collectie van Roztau

Werk jij met duurzame materialen?
Ik let er erg op dat ik mijn stoffen lokaal inkoop, hetzelfde geldt voor de productie. Maar waar mijn inkoper de stoffen vandaan haalt, onderzoek ik niet heel uitgebreid. Als ik meer tijd en ruimte heb, zou ik me meer in duurzaamheid willen verdiepen. Het is belangrijk om als ontwerper bij te dragen aan een betere wereld.

Heb je een groot voorbeeld op modegebied?
Echte voorbeelden heb ik niet. Maar tijdens mijn stage bij Haider Ackermann ben ik er wel achter gekomen dat ik zijn manier van ontwerpen heel mooi vind. In zijn stukken gebruikt hij vaak een soort donkere glans, wat een resultaat is van zijn sobere en nogal poëtische concepten. Verder is Yves Saint Laurent echt een inspiratie. Samen met zijn partner Pierre Bergé zette hij een heel mode-imperium op. Daarnaast heeft hij veel betekend voor de vrouw en kwam hij met ‘Le Smoking’, het eerste mannenpak voor vrouwen.

Voel je al Fashion Week stress?
Ik probeer de balans tussen adrenaline en enthousiasme enerzijds en zenuwen anderzijds nog een beetje te vinden. Het vinden van sponsors en nadenken over geld zijn de minder leuke dingen en dat levert een beetje stress op.


Items uit de collectie van Roztau

Heb je verwachtingen van je eerste Fashion Week ervaring?
Ik zou niet weten wat ik moet verwachten en daarom laat ik het lekker over me heen komen. Ik hoop wel dat ik mijn naamsbekendheid en klantenkring wat kan vergroten. Daar bereid ik me ook op voor. Als ontwerper moet je je goed kunnen presenteren, want jij bent jouw merk.

Zie je ergens tegenop?
Het verkopen en dus presenteren van mezelf doe ik niet vaak. Ik zie het niet als een drempel, maar het is wel dat ik buiten mijn comfortzone moet stappen.

Tipje van de sluier voor 15 januari?
De show sluit aan op de esthetische en mechanische van mijn collectie. Verder wil een een wat ongemakkelijke, maar intrigerende sfeer creëren voor de bezoeker.

De catwalkshows beginnen op 14 januari. Stefanie Klompenhouwer toont haar collectie op 15 januari om 16.00 uur.

Foto’s: Marjan Schönenberg

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
​Hollandse Nieuwe: Two Legged Creatures
Sluiten