Pim Spoor
Pim Spoor Lifestyle 18 dec 2015

Hollandse Nieuwe: Lola + Lou & Tess van Zalinge

Amsterdam Fashion Week is weer in aantocht. Talloze modeontwerpers hebben alles op alles gezet om een nieuwe collectie te presenteren. Maar wie zijn die designers eigenlijk? Elke week interviewt Metro Lifestyle Nederlandse ontwerpers die showen tijdens Amsterdam Fashion Week. Deze keer: Malou van den Broek en Tess van Zalinge, eigenaren van merken Lola + Lou en Tess van Zalinge.

Je leest het goed, deze dames tonen collecties van twee verschillende merken. Tess van Zalinge neemt de taak van het ontwerpen voor beide merken voor haar rekening, terwijl Malou van de Broek de zakelijke kant van de merken verzorgt. Tess studeerde af aan het Amsterdam Fashion Institute (AMFI), liep mee tijdens de afstudeershow van Lichting en was één van de ontwerpers van de eerste collectie van MOAM voor Hema. Malou studeerde Europees Beleid aan de Universiteit van Amsterdam.

Hoe hebben jullie elkaar ontmoet?
Malou: Tijdens mijn studie had ik al een bedrijfsplan geschreven voor een lingeriemerk. Met dat plan ging ik naar een wervingsbureau voor mode, genaamd HTNK. Dat bureau koppelde mij eigenlijk meteen aan Tess en we merkten dat het klikte.

Wanneer zijn jullie het merk gestart?
Tess: Na mijn studie aan AMFI deed ik voornamelijk freelanceklussen. Ik wilde even op adem komen na vier jaar keihard beulen. Toen ik Malou leerde kennen, besloten we beide merken op te zetten.


Tess’ afstudeercollectie tijdens Lichting 2012 (Team Peter Stigter)

Waarom twee merken?
Tess: Ik had altijd al een idee om mijn eigen label op te starten. En met de start van Lola + Lou begonnen we ook direct mijn label. Lola + Lou komt namelijk volledig uit de koker van Malou. Haar merk is ook meer gericht op draagbaarheid, terwijl Tess van Zalinge mijn persoonlijke creatieve uitlaatklep is.

Zijn er grote verschillen tussen beide merken?
Tess: Lola + Lou is écht lingerie, terwijl Tess van Zalinge een mix is tussen boven- en onderkleding. Zo zei ik ook helemaal aan het begin van dit project dat Lola + Lou is wat ik dagelijks zou dragen en wat wij missen in het huidige aanbod van lingerie. Tess van Zalinge is voor mij de manier om mijn gevoel en creativiteit te uiten. Zo maak ik mode met lingerie zonder het fundament daarvan te verliezen, namelijk functionaliteit en sensualiteit.

Hoezo de naam ‘Lola + Lou’?
Malou: Lou komt voort uit mijn naam. Lou klinkt als een stoere, bijna rebelse, meid. Dat is ook één van de aspecten van het merk, het voelt stoer aan. Maar daar tegenover moest een wat sensuelere, lievere naam komen om het andere aspect te representeren. Na lang zoeken, werd ik op een dag wakker toen ‘Lola’ door mijn hoofd schoot.

Waar vinden jullie inspiratie?
Tess: Omdat Lola + Lou het concept van Malou is, wilde ik haar visie uitbeelden in een collectie die ook mijn signatuur zou dragen. Ik vuurde een enorme vragenlijst op haar af over muziek en kunst, maar ook kleurstellingen en gevoelens. Voor inspiratie van Tess van Zalinge hoef ik niet op zoek te gaan, die inspiratie komt op de raarste momenten tot mij.


Tess’ afstudeercollectie tijdens Lichting 2012 (Team Peter Stigter)

Wie is jullie voorbeeld?
Malou: Vanuit de ondernemerskant vind ik Olcay Gulsen de ultieme zakenvrouw. Zij heeft een wereldwijd imperium opgebouwd en dat doet ze ook nog eens als vrouw in een keiharde mannenwereld. Als vrouwelijke ondernemer kijk ik enorm naar haar op.
Tess: Sinds AMFI is Hussein Chalayan een heel inspirerende ontwerper. Hij gebruikt voor zijn collectie allerlei andere soorten ambacht buiten de mode-industrie. Zo werkte hij al eerder met meubels, maar ook met techniek. Net als ik vindt hij het heel leuk om samen te werken met andere handwerkers. Zo werkte ik voor deze samen collectie met de goudsmid van ‘Goudstof Smeedt’ en sieradenontwerpster Ninanin.

Voelen jullie de Fashion Week stress?
Malou: Die voelen we zeker. We zijn voor Lola + Lou afhankelijk van derden, dus we maken hun echt duidelijk dat we met een deadline zitten. Omdat we dat niet in handen hebben, zitten we daar sowieso flink bovenop.
Tess: Voor Tess van Zalinge is het hier in het atelier gewoon keihard bikkelen.

Tess, heb je geleerd van je ervaringen met Fashion Week?
Tess: Ik ben ondertussen gewend aan de snelheid en druk van Fashion Week. Maar zowel Lichting als mijn collectie voor AMFI Individuals was een collectief. Je bent dus niet meer de enige verantwoordelijke en het meeste wordt voor je geregeld. Bij onze eigen show komt er meer bij kijken. Gelukkig hebben we een fantastisch team. Dus ik maak me daar totaal niet druk om.


Tess’ afstudeercollectie tijdens Lichting 2012 (Team Peter Stigter)

Tipje van de sluier voor 15 januari?
Malou: De inspiratie voor beide collecties komt uit totaal andere hoeken.
Tess: Malou vond voor Lola + Lou inspiratie in de muziek van de zangeres Grimes, terwijl mijn inspiratie voortkwam uit een boek van Herman Pleij genaamd Moet Kunnen.

De collectie van Lola + Lou en Tess van Zalinge worden op 15 januari om 20.00 uur getoond in een duoshow op Fashion Week.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Meld je aan voor onze nieuwsbrief! 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang donderdag de beste leestips in je mailbox!

Reageer op artikel:
Hollandse Nieuwe: Lola + Lou & Tess van Zalinge
Sluiten