Pim Spoor
Pim Spoor Lifestyle 13 dec 2015 / 21:05 uur

Hollandse Nieuwe: Lisa Konno

Amsterdam Fashion Week is weer in aantocht. Talloze modeontwerpers hebben alles op alles gezet om een nieuwe collectie te presenteren. Maar wie zijn die designers eigenlijk? Elke week interviewt Metro Lifestyle Nederlandse ontwerpers die showen tijdens Amsterdam Fashion Week. Dit keer: Lisa Konno.

Even voorstellen: Lisa Konno studeerde af in Fashion Design aan ArtEZ Arnhem in 2014. Haar debuutcollectie ‘For the Workers’ was geïnspireerd op de mode-industrie, met name op de omstandigheden in kledingfabrieken in Bangladesh. Haar tweede collectie presenteerde ze in het museum FOAM in plaats van op de Amsterdam Fashion Week. In januari toont ze haar derde collectie in haar tweede catwalkshow.

Kun je iets meer vertellen over je start met het merk?
Ik begon anderhalf jaar geleden. In mijn examenjaar deed ik al onderzoek naar het gebruik van gerecyclede kleding in nieuwe ontwerpen. In september 2014 startte ik met mijn merk. In januari lanceerde ik al mijn eerste collectie.

Werk je alleen?
Ik run mijn merk volledig alleen. Ik heb geen ontwerpteam of een businesspartner. Ik werk wel veel samen met andere bedrijven, omdat je samen meer kan bewerkstelligen. Mijn capsulecollectie in het FOAM is daar een voorbeeld van. Voor andere aspecten zoals fotografie en grafisch ontwerp krijg ik hulp van oud-klasgenoten. Maar op dit moment ben ik dus nog een eenmanszaak.


Een look uit de tweede collectie, gepresenteerd in Foto Amsterdam (Foto: Vanity Wezer)

Staat het thema van de snelle mode-industrie vast in al jouw toekomstige collecties?
Het thema van mijn eerste collectie was een statement, waarmee ik meteen met de deur in huis viel. Op die manier laat ik zien waar mijn merk en ik voor staan. Ik zal ook altijd blijven zoeken naar innovatieve en duurzame materialen, die ik kan verwerken in mijn ontwerpen. Maar het thema van de snelle mode-industrie is niet per se doorlopend.

Werk je met duurzame stoffen?
Ik gebruik zoveel mogelijk gerecyclede kleding, die ik gebruik als stof voor mijn eigen ontwerpen. Ik denk persoonlijk dat de verspilling en vervuiling van mode nog niet eens in het kopen van een nieuwe rol stof zit, maar in de overproductie. Er wordt namelijk teveel voorproductie gedaan, waardoor de grote ketens uiteindelijk met de helft blijven zitten. Ik probeer met mijn merk daardoor gerichter te produceren door op bestelling te verkopen.

Is elk stuk door het verschil in materialen uniek?
Ja. In de vorm is elk stuk hetzelfde, alleen kan het streepje of de kleur van het item net eventjes afwijken. Daardoor is elk stuk uniek. De volledige serie vormt één geheel, maar elk ontwerp is net even anders. Dat maakt ontwerpen zo leuk.

Wie is je doelgroep?
Vrouwen die een bewuste keuze maken bij het kopen van kleding. De Lisa Konno-vrouw let op kwaliteit en houdt van kleur en prints. Duurzame kleding is vaak grijzig en tijdloos, maar dat is in mijn ogen niet altijd goed. Ik vind het juist mooi dat mode aan tijd gebonden is.


Een overzicht van de capsule collectie, gepresenteerd in Foto Amsterdam (Foto: Vanity Wezer)

Waar haal je je inspiratie vandaan?
In de basis haal ik mijn inspiratie uit het modesysteem en de positieve dan wel negatieve situaties die daaraan verbonden zijn. Maar de inspiratie voor bepaalde vormen en kleuren haal ik vaak uit de materialen die ik tegenkom. Inspiratie komt dus eerder op me af, dan dat ik ernaar op zoek ga.

Wie is je grote voorbeeld?
Ik wil een totaal nieuw merk neerzetten en dus niemands pad volgen. Ik vind de Britse ontwerpers Stella McCartney en Vivienne Westwood wel heel inspirerend. Zij pleiten namelijk voor duurzaamheid binnen de mode, terwijl ze wel heel modieus en stijlvol blijven. Ze maken heel bewuste keuzes in de materialen die ze gebruiken zonder dat hun ontwerp daaronder lijdt.

Ben je al in de Fashion Week stress?
Het valt gelukkig hartstikke mee. Alles loopt op rolletjes, maar ik merk wel dat de deadline steeds dichterbij komt.

Heb je geleerd van je Fashion Week-debuut?
Ik heb er sowieso van geleerd. Deze tweede show wordt een stuk groter en spectaculairder, omdat ik nu weet wat er mogelijk is. De show is meer een geoliede machine en wordt ook anders dan wat je van een catwalkshow gewend bent.


Een look uit de Herfst-/Wintercollectie van 2015 (Foto: Tomek Whitfield)

Tipje van de sluier voor 15 januari?
De collectie gaat over het betrekken van de consument in het productieproces van de kleding. Zo wil ik dat de waardering van klanten voor mode weer terugkomt.

De catwalkshows beginnen op 14 januari 2016. Lisa Konno showt haar collectie op 15 januari om 18.00 uur.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Hollandse Nieuwe: Lisa Konno
Sluiten