Paul Buckley
Paul Buckley Lifestyle 29 dec 2015
Leestijd: 3 minuten

De populairste goede voornemens voor 2016

Kerst en oudejaarsavond zijn natuurlijk, het eventuele familiedrama daargelaten, leuke feestjes. Maar 1 januari brengt altijd een serieuze ondertoon met zich mee: wat zijn je goede voornemens? Wat wil je in 2016 gaan doen? Metro onderzocht wat de populairste goede voornemens zijn.

Afvallen

Veruit het populairste goede voornemen in Nederland. Geen wonder, want bijna de helft (48,3%) van de Nederlanders kampt met overgewicht! Ten eerste wil je er natuurlijk goed uit zien, maar overgewicht zorgt ook voor gezondheidsproblemen. Hoe fitter je bent, hoe beter je je voelt.

Stoppen met roken

Niet alle rokers durven het toe te geven, maar de meesten van hen willen stoppen. Als het niet voor alle gezondheidsvoordelen is, dan wel voor al het geld dat je erop kan besparen. Helaas zijn sigaretten verslavend, waardoor dit voornemen maar al te vaak mislukt. Slechts 10% van de stoppers houdt een jaar vol, en de gemiddelde ex-roker is al 2,5 keer gestopt. Gelukkig hoef je het maar een dag vol te houden. En daarna nog een dag. Enzoverder.

Meer tijd met familie en vrienden doorbrengen

Het is geen wonder dat meer tijd met vrienden en familie doorbrengen zo vaak wordt genoemd, want vrienden of familie heeft (bijna) iedereen. En druk zijn we allemaal. Niet zo gek dus dat veel mensen tijdens de koude wintermaanden beseffen dat ze graag meer tijd met hun vrienden doorbrengen.

Maar als het nieuwe jaar begint, blijkt iedereen weer bezig met werk of school, en vergeten we dit goede voornemen in de drukte van ons dagelijks leven.

Sporten

Intensieve beweging is goed voor je hart, je mentale gezondheid en natuurlijk je seksleven. Toch is sporten niet voor iedereen vanzelfsprekend, want dit is een van de meest gehoorde goede voornemens. Vanaf de eerste week van januari stroomt de sportschool weer vol met fanatiekelingen, maar meestal geven die het al gauw op. Daarom is het ook belangrijk om een sport te doen die je leuk vindt.

Stoppen met drinken

Alcohol is een extreem toegankelijk drug, en ‘hoort er gewoon bij’. Toch vrezen veel mensen de grote invloed die een glaasje op hun dagelijkse leven heeft. Sommigen kunnen zich niet beheersen als ze eenmaal begonnen zijn, anderen hekelen het idee van afhankelijkheid. Gezien de doodnormale rol die alcohol in ons leven speelt, is het dan ook behoorlijk lastig om hier vanaf te komen.

Meer genieten van het leven / Minder stressen

Werken is hard werken, en veel mensen raken daar behoorlijk gestresst van. Hoe je omgaat met problemen op de werkvloer draagt daaraan bij, en elk jaar proberen we opnieuw om problemen minder diep door te laten dringen. Zo kunnen we wat meer genieten van ons leven – want het gaat al zo snel voorbij. 

Zaken op orde krijgen

In het verlengde hiervan valt ook het op orde krijgen van de zaken: als je je geen zorgen hoeft te maken over hoe je tijd is ingedeeld, hoef je ook minder te stressen.

Iets nieuws leren

Om de sleur van alledaagsheid te doorbreken willen veel mensen vaak iets nieuws leren. Maar het is altijd moeilijker dan het lijkt, en er gaat veel tijd in zitten als je iets echt onder de knie wil krijgen. Neem dit goede voornemen dus niet te licht op!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.