Floor Gijsbertse
Floor Gijsbertse Lifestyle 31 dec 2015 / 11:07 uur

4 x Grootse NYE social media clichés

Grote dieptepunten, grote hoogtes: nu 2015 ten einde komt wordt het tijd om de balans op te maken. Maar naast ellenlange rijen in winkels, bij de pinautomaat en de oliebollenkraam zijn er nog wat ergernissen die hoog op de lijst prijken: de oud en nieuw clichés op social media bijvoorbeeld.

Je kunt er donder op zeggen dat je net een post op Instagram, Facebook of Twitter voorbij hebt zien komen waar ‘afscheid’ wordt genomen van 2015. Niets mis mee, maar waarom doen we toch allemaal precies hetzelfde? We zetten de grootste clichés op een rijtje.

1. Inchecken bij de sportschool

Hartstikke goed dat jij je aan je goede voornemens houdt, en de koe bij de horens vat. Maar moet de hele wereld weten dat jij stipt 1 januari 2016 schoon schip gaat maken, door in te checken bij je plaatselijke sportschool? Heus niet!

Eenzelfde ergernis in deze categorie is het onbegrensde healthy ontbijtje op Instagram (lees: versgeperst sapje, een gepolijst schaaltje havermout of een cracker met avocado). Met als ondertitel ‘om het jaar lekker gezond te starten’ en mogelijk de hashtags #nieuwjaar #gezondestart uit het archief trekt.

2. Eigen baksels

Rond de feestdagen (met kerst als hoogtepunt) lijkt iedereen massaal een carrièreswitch gemaakt te hebben: we bakken en braden tot we erbij neervallen. Een knappe oliebol of een olijke kalkoen, alles wordt fotografisch vastgelegd en gedeeld op social media. En dat zien wij dan weer.

Een moeilijkheidsgraad bij het maken van food kiekjes is het eindresultaat. De belichting, hoe het eten op het bord ligt en wat het precies is, kunnen nog wel eens voor teleurstellingen zorgen op je tijdlijn. Dus eet zoveel oliebollen als je wilt (zo giga ongezond zijn ze namelijk niet), maar gooi het niet op internet. Een foto dat je een oliebol soldaat maakt is dan wel weer leuk. Want: origineel!

3. ‘Nieuw jaar, nieuwe ik’

Het is goed om de balans op te maken aan het einde van 2015: was je bijvoorbeeld écht gelukkig dit jaar? Welke doelen heb je bereikt en waar wil je dit jaar wat meer op letten? Maar hier geldt wederom, waarom deel je dit op social media? Onder de noemer van goede voornemens lijken onze Facebooktijdlijnen overspoeld te worden met mensen die naarstig van plan zijn zichzelf eens flink aan te pakken, #newyear #newme. Zullen we vast gaan turven?

4. Dankbaar-voor-het-jaar-facebookposts

Er is absoluut niets, helemaal niets mis met een flinke portie dankbaarheid. Om even stil te staan bij je blessings. Want dat is een groot goed. Maar social media is niet de juiste plek om dat te uiten. Doe het voor jezelf, je familie of je naaste vrienden. Niet voor je Instagramvolgers (want ken je die eigenlijk?).

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
4 x Grootse NYE social media clichés
Sluiten