Zoë Boven
Zoë Boven Lifestyle 15 okt 2015 / 18:16 uur

Wetenschap komt met verklaring voor #TheDress

De foto van een gestreepte jurk verdeelde de wereld afgelopen februari in twee kampen: een aantal mensen wist zeker dat de jurk de kleuren blauw-zwart had, anderen waren ervan overtuigd dat-ie wit-goud was. Nu verklaart de wetenschap hoe dit ‘jurkenprobleem’ kon ontstaan.

Lees ook: #TheDress en eigenaar onthullen de ware kleur

Duitse onderzoekers lieten mensen onder een MRI-scanner naar een foto van de jurk kijken. Ze analyseerden naar de hersenactiviteit van de deelnemers en merkten op dat de foto verschillende delen van de hersenen activeerde. De resultaten van de studie zijn gepubliceerd in het tijdschrift Neuroscience Cortex.

Wit en goud

Mensen die de jurk in wit-goud zagen, vertoonden extra hersenactiviteit, voornamelijk in de voorste en pariëtale hersenkwab. Deze delen van de hersenen zijn vaak actief bij selectieve aandacht, besluitvorming en het verwerken van visuele informatie. Met andere woorden: mensen die de jurk wit-goud beoordeelden, maakten een extra hersensprongetje.

Degenen die de jurk als blauw-zwart beoordeelden, zagen de jurk gewoon precies zoals deze is.

Lees ook: Goud-witte jurk…of toch blauw-zwart?

„Deze resultaten breiden onze kennis van de verwerking van illusies door de hersenen uit”, zegt onderzoeksleider Schmidt-Wilcke van de Clinic Bergmannsheil Universiteit in het Duitse Bochum.

We zijn blij dat het mysterie rond #TheDress nu eindelijk is opgelost.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Wetenschap komt met verklaring voor #TheDress
Sluiten