Sigrid Stamkot
Sigrid Stamkot Lifestyle 2 okt 2015 / 06:10 uur

Nationale Kringloopdag: parels tussen de meuk

Zaterdag is het Nationale Kringloopdag, waarop mensen uitleg kunnen krijgen over hoe het er zoal aan toegaat bij kringloopwinkels. Twee kenners tippen over hoe tussen alle spullen die ene parel te vinden.

Zo vind je ze

Clyde Blank, eigenaar van de Boedelruimers, die huizen ontruimen na bijvoorbeeld overlijden of faillissement: „Loop vroeg in de morgen – een half uurtje na opening – binnen. Het personeel heeft over het algemeen meer tijd en wellicht kan er nog gesnuffeld worden in het magazijn met items die nog niet gesorteerd zijn voor de winkel. Maar er is ook gewoon een beetje ouderwetse mazzel nodig. Wij plaatsen ook regelmatig foto’s van nieuw binnengekomen items op Facebook dus het loont om de pagina in de gaten te houden.”

Danny Post, maakt met Marie Cecile Beniers de website gowiththevlo.nl: „In het geval van een kringloop: zorg dat je erachter komt op welke dagen de nieuwe spullen arriveren. Bij een markt is het belangrijk dat je vroeg gaat en niet te gretig reageert, dat ruikt een handelaar meteen. En ga nooit in je beste kloffie naar een markt. Dat schreeuwt gevoel voor smaak en een gevulde portemonnee.”

Hier moet je zijn

Post: „De kringlopen van Het GOED in Schiedam en Vlaardingen, daar kom ik bijna dagelijks. En ik sla nooit de rommelmarkt op de Rotterdamse Binnenrotte over. Mijn bestbewaarde geheim is de verkoop van kringloop Emmaus Haarzuilens. Vrienden waren ook not amused toen ik daar een verhaal over schreef, ik ben nog steeds bang dat ze een huurmoordenaar op me afsturen.”

Blank: „Bij de grote kringloopwinkels heb je de neiging om over dingen heen te kijken, maar is er wel veel assortiment. Bij de kleine liggen juist de dingen die je niet verwacht. Ga met een open blik en zorg dat je genoeg tijd hebt, zodat je er niet al te gehaast doorheen gaat. En ga niet met een vaste opdracht, dan heb je veel meer kans op een mooie vondst.”

Dit moet je weten

Post: „Bij de kringloop zijn de prijzen laag en weet je nooit wat je zult aantreffen. Dat maakt het spannend. Nadeel is dat je meteen moet beslissen. Je kunt er niet zoals bij ZARA even over nadenken, een half uur later kan die kast al weg zijn. En bij sommige kringlopen kun je vaak nog wel iets afdingen. Dat doen weinig mensen, maar vooral wanneer iets er al een tijdje staat, is er meestal nog wel iets aan de prijs te doen.”

Zo gaat het mis

Blank: „Mensen denken vaak smoezelige oude spullen aan te treffen, terwijl de meeste kringloopwinkels over een indrukwekkend assortiment goederen beschikken van goede tot zeer goede kwaliteit. Zeker voor iedereen die duurzaamheid hoog in het vaandel heeft: ga gewoon kijken.”

Oproep!

Wat is jouw parel, gevonden in de kringloopwinkel? Twitter een foto van je vondst met een korte uitleg onder #pareltussendemeuk of mail het naar metromode@metronieuws.nl en maak kans op een plaats in de krant, maandag!

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Nationale Kringloopdag: parels tussen de meuk
Sluiten