Sigrid Stamkot
Sigrid Stamkot Lifestyle 9 okt 2015
Leestijd: 1 minuut

Dit wist je nog niet over wol

Volgende week (12 t/m18 oktober) staat Amsterdam in het teken van de vierde Wool Week, als onderdeel van de The Campaign for Wool. Een mooi moment om het natuurproduct eens onder de loep te nemen.

Lees ook: Schaap draagt na 5 jaar recordhoeveelheid wol

Wist je bijvoorbeeld dat:

– Wol zomaar in je beautyproducten kan zitten? Wol levert een bijdrage aan de cosmeticaindustrie: de natuurlijke olie (lanoline) die tijdens het wassen van wol wordt verwijderd, wordt gebruikt als basismateriaal voor cosmetische producten. De hoeveelheid lanoline varieert van 5 tot en met 25% van het totale gewicht van een geschoren vacht.
– De zachtheid van wol afhankelijk is van de leefomgeving van de schapen? Schapen die voorkomen in koude en regenachtige gebieden hebben een dikkere, stuggere vezel dan rassen die in warme gebieden zoals Australië leven.
– Er meer dan duizend verschillende soorten wol bestaan? Van ragfijn tot volumineus, van egaal tot regelmatig: er zijn wereldwijd meer dan 1000 schapenrassen met ieder zijn specifieke eigenschappen en dus variatie in wol.
– Merinowol één van de meest functionele wollen is? Door de natuurlijke structuur is het elastisch, vochtregulerend, anti-statisch, ademend, vuilafstotend, brandwerend en UV-beschermend. Dat maakt het geschikt voor allerlei soorten kleding, zelfs sport- en babykleding.
– Wol bijdraagt aan een betere wereld? Het is namelijk 100 % biologisch afbreekbaar. Gemiddeld produceert 1 consument jaarlijks 25 kg textiel afval en bij polyester en nylon duurt het circa 40 jaar om dat af te breken. Wol gaat binnen een jaar op in de natuur en laat ook nog eens waardevolle voedingsstoffen achter.

Lees ook: Interview Sacha schoenen: ‘Schoenen zijn lastige producten’

Tijdens Wool Week zijn er onder meer workshops voor beginnende breiers in de Bijenkorf Amsterdam en Eindhoven. Kijk voor meer informatie op www.campaignforwool.org.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Dit wist je nog niet over wol
Sluiten