Carmen Dorlo
Carmen Dorlo Lifestyle 5 okt 2015

Dáárom laten hipsters baarden groeien

Onderzoekers zijn erachter waarom mannen de laatste tijd hun baarden zo vaak laten groeien. De hipsterbaard is een populair fenomeen en is ontstaan door de druk die mannen voelen door de aanwezigheid van andere mannen. Dat meldt The Telegraph op basis van onderzoek van de Universiteit van West-Australië. De mannen willen agressiever lijken door hun gezichtshaar.

Lees ook: Hipsterbaard leidt tot meer baardtransplantaties

In grote maatschappijen hebben mannen de laatste eeuwen bepaalde kenmerken ontwikkeld waardoor ze aantrekkelijker voor vrouwen worden en indrukwekkender voor mannen. Dit zijn de zogenaamde wangflenzen bij orang-oetans, langgerekte neuzen bij neusapen, wratten op de bovenlip bij gouden stompneuzige apen en baarden bij mensen, blijkt uit het onderzoek.

Opvallend

De onderzoekers kwamen er ook achter dat hoe meer mannen er in een samenleving voorkomen, des te opvallender de kenmerken zijn.

Lees ook: WK snorren en baarden: wie heeft de mooiste?

„In grote groepen waar individuen samenleven met vreemden, moet er een kenmerk zijn waardoor iemands sterkte en kwaliteit snel beoordeeld kan worden”, aldus een van de onderzoekers. „Mensen uiten deze kenmerken ook vaker door juwelen en dure items te dragen.”

Snorren

Het fenomeen komt echter niet alleen voor tijdens de laatste jaren. In de periode tussen 1842 en 1971 lieten mannen opeens meer baarden en snorren groeien. Toen waren er minder vrouwen om mee te trouwen.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Wekelijks het beste van Metro in je mailbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang twee keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Dáárom laten hipsters baarden groeien
Sluiten