Floor Gijsbertse
Floor Gijsbertse Lifestyle 17 sep 2015 / 11:00 uur

Fotograaf fotografeert lichaam 73 kilo lichter

De pijnlijke reis na afloop van veel gewichtsverlies, dat is iets wat we niet vaak te zien krijgen. Meestal zien we de voor en na foto’s. Fotografe Julia Kozerski ging van 154 naar 81 kilo en legde haar eigen gewichtsverlies vast op de gevoelige plaat om het stigma van ‘de gelukkige afvaller’ te breken.

Emotionele reis

Striemen, striae, loshangend vel en droevige ogen. Julia legt de vinger op de zere plek. Want na veel gewichtsverlies mag je er fysiek dan een stuk ‘beter’ uit zien, de emotionele reis die dan volgt is iets waar niet vaak over gesproken wordt. In de portretserie Half, legt de fotografe haar eigen naakte lichaam -73 kilo lichter- vast in verschillende stadia na haar gewichtsverlies. Zo komt haar obsessie voor eten, haar zelfbeheersing en zelfbeeld onder een vergrootglas te liggen.

Zelfportretten

Tijdens haar studietijd aan de Milwaukee Institute of Art and Design onderging Julia een zware periode. Ze ging van overgewicht naar normaal gewicht van 81 kilo en richtte de camera –in het geheim- op zichzelf. Het resultaat is een prachtige fotoserie waar niets mooier is gemaakt dan het is en de emotionele periode na het gewichtsverlies onder de aandacht is gebracht.

Uiteindelijk besloot de fotografe haar fotoserie aan haar medestudenten te tonen. Ze werd bedolven onder lof, respect en goede reacties. Met een nieuwe lading zelfvertrouwen op zak besloot Julia de fotoserie te publiceren om het stigma van afvallen te breken.

Stigma ‘na het afvallen’

“Ik geloof dat het meest onderschatte aspect van gewichtsverlies het emotionele aspect is. Er ligt een grote focus op het uiterlijk, de nummers en minder op hoe de persoon zich daadwerkelijk voelt – Ik denk dat daar het stigma en veel schaamte vandaan komen,” vertelt de fotografe aan Good Housekeeping.

Sinds haar fotoserie voor iedereen te zien is krijgt Kozerski dagelijks e-mailtjes van vreemde vrouwen en mannen die haar verhaal delen, en haar dankbaar zijn omdat haar fotoproject hun zoveel goeds gebracht heeft.

Lees ook: Dit model is 59 en heeft het lijf van een topmodel

Bekijk de complete fotoserie van Julia Kozerski hier.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Fotograaf fotografeert lichaam 73 kilo lichter
Sluiten