Sigrid Stamkot
Sigrid Stamkot Lifestyle 21 aug 2015

Modecolumn Sigrid Stamkot: De standaardtoerist

Of het nu Spanje of Frankrijk of ‘gewoon’ Amsterdam is: even om je heen kijkend kun je de toeristen aan de hand van hun uiterlijk al snel thuisbrengen. We helpen een handje:

De Nederlander

We nemen de vijftigplusman. Hij is te herkennen aan een Mondriaangekleurde blokjesblouse, die doorgaans nét te groot is, aan de tikkie afhangende schouders te zien. Eronder een broek, pardon, pantalon, lang of kort, in exáct bijpassende kleur. Let wel: de kleur van het onderste gedeelte van de outfit komt exact overheen met één der kleuren in de Mondriaanblokjesblouse, alsof vrouwlief er tijdens het shoppen een kleurenstaaltje bij heeft gehouden. Eronder licht uitgelopen en dus iets te wijde instappers met van die kwastjes, waarvan de uiteinden al wat verweerd zijn. Liefst ook nog sportsokken die ooit wit waren, uit zo’n voordeelpak.

De Italiaan

We nemen de slicke twintiger. Te herkennen aan de megagrote, en dan bedoelen we echt buitenproportioneel grote, zonnebril op de precies goed gebruinde neus. Doorgaans met spiegelende glazen, zodat de blonde chickies niet doorhebben dat er naar hen wordt gekeken. Het haar met militiaire precisie in urenlange sessie met dure producten gedaan, het kapsel doorgaans afgekeken van een overbetaalde voetballer. Het afgetrainde lijf is gehuld in een strak T-shirt met half opstaand boordje. Op de bast prijkt een tekst of levensgroot logo. Eronder een tot op de knie afgeknipte dure merkspijkerbroek, de voeten in leren slippers gehuld.

De Japanner

We nemen het goedlachse leeftijdsloze meisje. Dat vooral de aandacht op zich vestigt met een outfit waar geen straaltje zon doorheen komt. Met dank aan alle innovatieve kleding uit haar thuisland heeft ze een UV-werend windjasje aan, met zelfs bijbehorende handschoentjes (want: oude handen verraden een hoge leeftijd). Haar ranke lijfje wordt verder omhuld met een hippe culotte, haar voeten heeft ze in hippe slip-ons gestoken. Bij extreme zon steekt ze haar Victoriaans uitziend parasolletje op. Verder poseert ze met twee vingers in de lucht bij alles wat los en vast staat, tot aan de vangrail op de snelweg aan toe.

De Amerikaan

We nemen de vijftigplusvrouw. Want al heeft ze die respectabele leeftijd bereikt, ze doet er alles aan om dat niet te tonen. Dat zie je aan de strakgetrokken wangen en dito voorhoofd, en de lippen die er groter uitzien dan de natuur hen had toebedeeld. Ook de kleding is net wat te jeugdig, en doorgaans uiteraard van Amerikaanse makelaardij, dat met logo’s wordt getoond. De tikkeltje witte blauw geaderde benen zijn gestoken in sportsokken en enorme sportklompen met aerodynamische zool. Van die witleren gevallen waar je van af zou vallen als je er alleen al op loopt, als je je niet vol zou stouwen met allerhande slecht voedsel.

En ja, dit is generaliserend, dat klopt. Maar daarom vast niet minder herkenbaar!

Lees ook:
Modecolumn Sigrid Stamkot: Mode-oma
Modecolumn: Sigrid Stamkot: En waarom ook niet?
Modecolumn Sigrid Stamkot: Verkracht(ig)shirt

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Wekelijks het beste van Metro in je mailbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang iedere donderdag om 16.00 uur een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Modecolumn Sigrid Stamkot: De standaardtoerist
Sluiten