Sigrid Stamkot
Sigrid Stamkot Lifestyle 5 jul 2015 / 15:06 uur

Plop! Champagne is officieel cultureel erfgoed

Trek de champagne maar open, want dan ben je dus enorm cultureel verantwoord bezig. Champagnebedrijven in Frankrijk staan namelijk sinds dit weekend op de Werelderfgoedlijst van UNESCO. De wijngaarden, wijnkelders en verkoophuizen in de Champagnestreek hebben de beschermde status gekregen omdat ze volgens de VN-organisatie van cultureel belang zijn, zo meldt NOS. Volgens UNESCO worden er bijzondere technieken uit de 17e eeuw gebruikt voor de mousserende wijn en is dat reden voor een vermelding.

Mocht je al nippend van een glaasje bubbels je afvragen wat champagne eigenlijk precies is, hier wat feiten op een rij:

1 De naam

Alleen champagne uit de Champagnestreek, die nu dus op de werelderfgoedlijst staat, mag champagne heten. Ook afgeleide van de naam, zoals champenoise, zijn verboden als je het hebt over spuitachtige wijn die niet uit die streek komt. In Amerika is champagne nog geen beschermde titel. Daar kan een Cabernet Sauvignon dus ook gewoon champagne heten.

2 Niks Frans aan

Oorspronkelijk, zo leert het wereldwijde web ons, komt champagne uit Engeland, al zijn de meningen daar nog over enigszins verdeeld. De methode die wordt gebruikt om de bubbels in de fles te krijgen, méthode champenoise of méthode traditionelle, zou al in 1662 in Groot-Brittannië worden gehanteerd, door ene Christopher Merret.

3 Heavy shit

Op het ijzertje dat om de kurk van een champagnefles zit, worden dezelfde, en zelfs meer, krachten uitgeoefend als op een autoband. In een fles zit ongeveer 6 bar aan druk, vandaar ook dat het glas van de fles zo dik is. In één fles tellen we zo’n 44 miljoen bubbels. Een champagnekruk kan een snelheid van meer dan 64 kilometer per uur bereiken.

4 Het mag wat kosten

Op zoek naar een goede champi? De 1907 Heidsieck Shipwrecked geldt met 192.739 euro als één van de duurste ter wereld. Gehaald uit een in 1916 voor de Finse kust gezonken schip. De duurste champagnefles is die van champagnemerk Goût de Diamants. De fles kost welgeteld 1.8 miljoen dollar, maar dan heb je er ook één met een witgouden plaat met een logo in 19-karaats diamant. Niet bekend is of de inhoud ook van sublieme kwaliteit is.

5 Hoe dan?

Champagne klok je niet even weg. Sterker nog: doe je dat wel, dan kun je rekenen op een behoorlijke hoofdpijn. Door de bubbels komt de alcohol, als je het te gulzig drinkt, te snel in je bloedbaan, waardoor je dus hoofdpijn krijgt. Drink hem ook niet, zoals wel zo vaak wordt gedaan, uit een flute, omdat dat glas onvoldoende ruimte biedt om de aroma’s vrij te laten komen. Een wijnglas volstaat.

6 Modedingetje

Champagne is populair op modefeestjes. De reden, zo wordt gefluisterd in de wandelgangen, is omdat een glas bubbels betrekkelijk weinig calorieën bevat: 70 calorieën ten opzichte van 170 calorieën in bier en 130 calorieën in witte wijn. Daarnaast is het veel gedronken omdat het van alle alcoholische dranken de minste vlekken veroorzaakt in die dure (of geleende) outfits.

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Reageer op artikel:
Plop! Champagne is officieel cultureel erfgoed
Sluiten