Sigrid Stamkot
Sigrid Stamkot Lifestyle 9 jul 2015

Modecolumn Sigrid Stamkot: Mode-omi

Ik heb een hele hippe oma. Met een kledingkast die net zo groot is als die van mij, met kledingstukken die ik er gerust uit zou willen trekken als zij in haar luie leren stoel haar middagdutje doet, of onverstoorbaar André Rieu zit te kijken. Fijne kanten vestjes, hip doorgestikte jasjes, subtiel gekleurde shirts, allemaal van goede kwaliteit.

Oma is ook degene die mij redt bij de nodige modeproblemen. Zo laadde ik afgelopen winter nietsvermoedend een nieuwe donkergroene coltrui in de was bij een grijs-zwart vest met luipaardprint. Het gevolg: de vlekken die ooit grijs waren, waren nu mintgroen. Egaal mintgroen, dat wel, maar toch: mintgroen. In de tas naar oma dus, zodat die met allerhande huis-, tuin- en keukenmiddeltjes zou proberen het mint terug naar het wit te krijgen. Versteld stond ze van die egaalgroene kleur. Wat had ik in hemelsnaam gedaan om dat zo te krijgen? Zoiets had ze in haar 87-jarige bestaan werkelijk waar nog nooit gezien.

Van mint naar wit lukte met geen mogelijkheid, en aangezien mintgroen niet bij mijn look past, heb ik er afstand van gedaan. En verwacht ik gerust omi in een zwart met mintgroen luipaardvest, zodra het wat kouder wordt.

Oma is ook degene die op kan draaien voor mijn miskopen. Of beter gezegd: zij is degene die ervoor zorgt dat het geen miskopen worden. Veel te lange jurk online besteld? Oma duikt in haar rommelkamer op zoek naar haar speldenkussen. Ze speldt de juiste lengte af en zoekt in haar met jeu de boulesbardiensten, huisvrouwenuitjes en kaartavondjes volgestampte agenda een plekje om de overdreven maxidress draagbaar te maken. Ouderwets met de hand, want ‘die stof is zo raar, dat gaat nooit met de masjien’. Goedkeurend kijkt ze bij de wegens diezelfde drukke agenda speciaal ingeplande doorpas-sessie haar werk, ondertussen licht mopperend dat het toch raar is dat er tegenwoordig zulke veel te lange jurken worden gemaakt.

Oma mag ook losgelaten steekjes, loslatende zomen en ander klein mode-ongemak verhelpen. Dingen die, als je ze zelf moet doen of nooit gebeuren, of een eeuwigheid duren, maar die zij, meezingend met het TROS Muziekfeest op de achtergrond, op een regenachtige middag graag doet. En altijd beter dan ik, want bij mij hangen de zomen net zo snel weer los.
Kortom: oma is mijn modemaatje. Mijn rots in de branding, en niet alleen op modegebied. Al was er laatst sprake van een pijnlijke cultuurkloof. Een beetje meegaand met de laatste mode, kwam ik binnen in een ripped denim (zo’n spijkerbroek met scheuren waarvan eerder mijn vader zich al afvroeg of de stof op was). Verschrikt keek ze naar de gaten en de eruit hangende draden. „Als ik die moet maken, dat lukt me echt niet hoor, ik zou niet weten hoe!”, zei ze verschrikt.

Omi. You gotta love her. En dat doe ik dan ook.

Lees ook:
Modecolumn Sigrid Stamkot: Babybloggers…schattig?
Modecolumn Sigrid Stamkot: Kanye kan het
Modecolumn Sigrid Stamkot: Le-vens-gevaarlijk

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Wekelijks het beste van Metro in je mailbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang iedere donderdag om 16.00 uur een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Modecolumn Sigrid Stamkot: Mode-omi
Sluiten