Sigrid Stamkot
Sigrid Stamkot Lifestyle 2 jul 2015

Babybloggers…schattig?

Het ziet er allemaal heel schattig uit hoor, die zogeheten babybloggers.

Meisjes én jongens van een paar turven hoog en vaak nog geen drie jaar oud. Haartjes keurig gestyled, schoentjes netjes afgestemd op de stijl van de kleding, secuur de sokjes uit de lade gepakt, grondig alle accessoires erbij gezocht. Peuters en kleuters die er modieuzer uitzien dan menig volwassene in de eerste de beste Actionwinkel in welke plaats dan ook.

Het heeft iets aandoenlijks, die guitige koppies met de pluishaartjes keurig in de krul of gel, bovenop een perfect bedacht outfitje. Dat gaat zo foto na foto door, waardoor je de indruk krijgt dat de kiddo’s een garderobe hebben waar North West nog jaloers op kan zijn.

En het ís natuurlijk ook schattig. Zoals zo’n beetje alle kinderen (op een foto) schattig zijn. Dat blijkt: veel van die modepopjes hebben een Instagramgevolg waar menig popster niet voor onder doet. Met al snel een paar duizend likes voor iedere foto die zo’n beetje iedere dag wordt ge-upload. Grote merken springen er maar al te gretig op in, want bloggers met veel volgers is kassa, zo denken ze. Al is het doorgaans vooral kassa voor de blogger in kwestie, maar dat terzijde.

Schattig, dus. Enger wordt het als de amper een paar jaar oude kids in volwassen houdingen gaan staan. Van die toch al bijzonder oncomfortabele en onnatuurlijke poses die modellen aannemen, om zo de kleding maar op z’n voordeligst uit te laten komen. Op dat punt verandert het schattige in een wat onbestemd gevoel. Lijkt het bekijken van die foto’s in ene een beetje op de één of andere manier wat voyeuristisch. Want zo’n kleintje dat daar uitdagend met haar handje in haar met merkkleding bedekte zij staat, of zo’n gozertje dat quasi nonchalant een duimpje in de zak van zijn best prijzige jeans staat: dat hebben die kinderen niet zelf verzonnen. Dat zijn poses die ze aan hebben moeten nemen. En dan is het geen grappig bedoelde foto meer, maar een fotoshoot met serieuze inslag.

„Kinderen moeten gewoon kinderen zijn, en niet bezig zijn met uiterlijk en schoonheid!”, kreeg ik als antwoord toen ik via Twitter vroeg wat jullie vinden van deze trend. En: „Ik versierde rond die leeftijd gewoon koeienpoep en sprong in de sloot….veel leuker!”

Zo zie je maar: op een sociaal medium waar er geen grenzen lijken te zijn, is de grens tussen wat leuk en eng is vaag, maar juist daardoor snel overtreden.

Lees ook:
Modecolumn Sigrid Stamkot: Kanye kan het
Modecolumn Sigrid Stamkot: Dat witte T-shirt
Modecolumn Sigrid Stamkot: Le-vens-gevaarlijk

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Wekelijks het beste van Metro in je mailbox

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang iedere donderdag om 16.00 uur een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Babybloggers…schattig?
Sluiten