Sigrid Stamkot
Sigrid Stamkot Lifestyle 22 jun 2015
Leestijd: 4 minuten

Een healthblog zonder blote buik

De eerste keer dat Najima Kharbouch (29) ging hardlopen, had ze het gevoel dat iedereen haar nastaarde. Want een dik meisje dat ook nog eens een hoofddoek draagt én hardloopt, is wel iets waar je je hoofd even voor omdraait. ,,Er waren zoveel drempels om te nemen en laten we eerlijk zijn, het is ook wel een beetje vreemd, zo’n hardloper met een hoofddoek."

Lees ook: Skinny shaming is gewoon pesten

Haar oudere zus Rachida (34) haalde haar over. Zij is inmiddels 25 kilogram afgevallen door haar levensstijl te veranderen; Najima staat op de min achttien kilo. ,,Drie jaar geleden moest er een knop om. Ik was zo rond als een ton en sloot me aan bij een hardloopgroepje. Binnen no time was ik verslaafd," zo zegt Rachida.

Vragen

Aangemoedigd door de resultaten en het gevoel dat hen dat gaf, besloten de twee op een Facebookpagina hun bevindingen te delen. ,,We kregen zoveel vragen over hoe we zo konden afvallen”, vertelt Rachida, ,,We bleven het verhaal maar vertellen. Dus besloten we dat op Facebook te doen, onder de noemer Healthy Sisters.” Maar anoniem. Want: ,,We wilden dat mensen ons interessant vonden door wat we deden, niet om wie we waren.”

Lees ook: De grootste ergernissen bij online shoppen

En dus stond ook hun geloof en afkomst niet centraal op de inmiddels bijna zesduizend leden tellende Facebookgroep centraal. ,,We willen niet in een hokje worden geplaatst en we willen ons ook niet op een speciale groep richten. We zijn gewoon twee zussen die ons richten op mensen die geïnteresseerd zijn in gezonde onderwerpen.”
Bovendien, zo voegt Najima toe: ,,In onze cultuur is het hele healthy gedeelte nog niet zo groot. Een volle vrouw staat gelijk aan geluk. Een vrouw die dat niet is, staat dus voor minder geluk.”

Recepten

Hun nieuwe levensstijl – veel beweging en het bedenken van recepten van traditionele Marokkaanse gerechten, maar dan op een gezonde manier – werd dus ook niet door iedereen begrepen. Hun moeder had er bijvoorbeeld moeite mee.

Lees ook: Negen keer uitverkoop tips

Rachida: ,,Ze vroeg zich af wat andere mensen wel niet moesten denken, en was bang dat we de Marokkaanse keuken zouden verpesten. Totdat we haar eens een Marokkaanse pannenkoek gaven waarvan ze niet wist dat hij van speltmeel was. Ze proefde het verschil niet, en was om."

Hoofddoek

De twee nemen bijvoorbeeld speltcouscous in plaats van ‘gewone’, vervangen zout door Keltisch zeezout en gebruiken dadels om gerechten te zoeten. Ze komen net terug van de fotoshoot voor bij dit artikel; beiden gekleed in felpaarse top, roze geprinte tights en zwarte hoofddoek.
,,We proberen ons wel zo leuk mogelijk aan te kleden”, aldus Najima. ,,Als we ook nog eens helemaal in het zwart gaan hardlopen, valt het nog meer op.” Ook krijgen ze vaak (dezelfde) vragen: Ja, het is warm, hardlopen met een hoofddoek, maar ze dragen ze van speciaal lucht doorlatend materiaal. En ja, ook tijdens de Ramadan, vorige week begonnen, lopen ze hard, zij het een tandje lager.

Modellen

Zeventig procent van de zo’n zevenduizend bezoekers die hun één jaar oude site nu trekt, is moslima. ,,Ik denk dat ze zich in ons herkennen", aldus Rachida. ,,We zijn niet die prachtige modellen met lange blonde haren, slanke benen en sixpack."

Lees ook: Manuel Broekman naakt voor de mode

Daarin verschillen ze veel van de meeste healthblogs, waar het veelal draait om het laten zien hoe snel en ver er wordt gelopen, hoe hard er wordt getraind, hoe goed er wordt gegeten en vooral: het tonen van progressie, doorgaans door de top op te trekken en de buik te laten zien.

Verkeerd signaal

Najima: ,,Dat er zoveel healthblogs zijn is natuurlijk een goed teken, dan komt er meer bewustzijn. Maar iedere dag je buik en gespierde benen laten zien, kan ook een verkeerd signaal afgeven. Veel jonge meiden zien dat ook, en willen dat ook en wel zo snel mogelijk. Het kan verkeerde dingen in de hand werken. Toen ik dat soort foto’s zag toen ik nog dik was, werd ik er alleen maar depri van.”
Rachida en Najima zullen zich dus nooit zo laten zien op hun site en sociale media. ,,Het heeft niets met ons geloof te maken”, aldus Rachida. ,,Maar het laten zien van onze buik en benen is uitgesloten.” Lacht: ,,En geloof me, dat wil je ook echt niet zien!” Vervolgt: ,,Maar zelfs al hadden we wel een sixpack gehad, dan nog hadden we het niet gedaan. Het past gewoon niet bij ons.”

Geloof

Najima: ,,We dragen niet voor niets een hoofddoek: we proberen ons geloof zo goed mogelijk te praktiseren. Dat soort dingen zullen we dus nooit doen. Maar verder is onze religie niet heel aanwezig op de site. We zijn de healthy sisters, niet de healthy moslima sisters.”
Uiteindelijk hoopt het tweetal te kunnen leven van hun blog. Zo organiseerden ze een tour door Nederland, om hardlooptraining en voedingsadvies te geven.
Rachida is inmiddels hardlooptrainster, Najima afgestudeerd voedingscoach. ,,We willen mensen motiveren en inspireren”, vat Rachida samen.
,,Het gevoel geven: als jij het kan, kan ik het ook. We genieten van berichten waarin wordt gezegd dat door ons mensen zijn begonnen met hardlopen, of door ons zijn begonnen met gezonder eten. Dat motiveert ons ook weer om door te gaan.”

Foutje gezien? Mail ons. Wij zijn je dankbaar.

Het beste van Metro in je inbox 🌐

Meld je aan voor onze nieuwsbrief en ontvang tot drie keer per week een selectie van onze mooiste verhalen.

Reageer op artikel:
Een healthblog zonder blote buik
Sluiten